07.06.2019 | 11:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vylamovanie letorastov vo viniči

Pri pestovaní viniča je dôležité včas a kvalitne vykonávať zelené práce. Toto je potrebné pripomenúť, lebo často sa stretávame s tým, že sa nevykonávajú v plnom rozsahu a načas, lebo sú vykonávané s nízkym počtom pracovníkov.

Rozsah zelených prác je veľký. Medzi tieto práce patria okrem vylamovania, čiastočné odlistenie v zóne strapcov hrozna, viazanie jednoročných výhonkov, strihanie listov a zastrkovanie výhonkov. Ich cieľom je dosiahnuť voľnú a vzdušnú rýchloschnúcu listovú stenu.
Jedno z prvých opatrení, ktoré je potrebné vykonať je vylamovanie letorastov vo vinohrade. Vykonáva sa to za účelom optimalizácie listovej steny. Najvhodnejší termín jeho vykonania je obdobie pred kvitnutím vinohradu. Vylamovaním sa odstraňujú jalové výhonky, dvojité výhonky a zakrpatené výhonky. Ponecháva sa na bežný meter riadku 8 - 12 výhonkov, podľa nárokov jednotlivých odrôd. Týmto opatrením ide o to, aby jednotlivé výhonky mohli rásť rovnomerne a jednotlivé strapce mohli byť čo najlepšie oslnené. Vylamovanie výhonkov vykonávame preto vždy včas. Využívame najmä suché počasie, aby rany po vylamovaní neboli zbytočne veľké, mohli rýchlo zaschnúť a pritom vinohrady nemohli byť zbytočne napadnuté chorobami, vinohrad nemohol byť ohrozený syndrómom ESCA.
Záverom je potrebné uviesť, že vylamovanie výhonkov pred kvitnutím vedie k lepšiemu rastu listovej steny a rovnomernejšiemu usporiadaniu jednotlivých výhonkov. Umožňuje predchádzať nákladnému neskoršiemu presvetľovaniu. Zabezpečí sa tiež voľná štruktúra listovej steny. Výhonky sú rovnomernejšie rozdelené. Odstráni sa prehustenie, ktoré je priaznivé pre rozvoj chorôb vo vinohrade. Vzhľadom na veľký význam vylamovania výhonkov je potrebné včas plánovať a organizovať tento úkon. Správne načasovanie je potrebné, lebo na jar sa začínajú hromadiť zelené práce vo vinohrade.
Ing. PETER DRÁČ

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down