02.07.2019 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chceme naše slovenské ošípané i bravčovinu

Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku - družstvo (ZCHOS-D) zorganizoval 31. mája v poradí šiesty Chovateľský deň ošípaných.

Akcia bola tradične zameraná na podporu slovenského chovu ošípaných a konzumácie zdravých domácich výrobkov z bravčového mäsa.
Chovateľský deň sa niesol v duchu odborných seminárov o súčasnej situácii v chove ošípaných a o vývoji afrického moru ošípaných u nás a v zahraničí, o kvalite bravčového mäsa z obchodných reťazcov na slovenskom trhu, mikroklíme v chove či výživy odstavčiat, ale aj v duchu domácej gastronómie, pretože sa súťažilo vo varení gulášu a ochutnávali sa navarené špeciality z bravčoviny. Nechýbalo posedenie s priateľmi, chovateľmi ošípaných, spracovateľmi a distribútormi bravčového mäsa, ktoré sa uskutočnilo na agrokomplexe NÁRODNÉ VÝSTAVISKO, š. p.

Seminár k aktuálnym témam zahájil MVDr. Andrej Imrich, predseda ZCHOS-D, ktorý vo svojom vystúpení zhodnotil súčasný stav v chove ošípaných a zamyslel sa nad otázkou, či po dlhšom čase neprichádza pre chovateľov priaznivejšie obdobie v podobe lepších odbytových realizačných cien.
Ako uviedol, Slovensko má aktuálne vyše 5 440 000 obyvateľov, čo znamená, že pri spotrebe bravčového mäsa 35 kg na jedného obyvateľa, je potrebné vyprodukovať 190 400 ton v JUT (jatočne upravenom tele). U nás sa vyprodukuje v živom 90 000 ton, čo je cca 70 040 ton v JUT, a z toho sa do zahraničia vyvezie cca 30 000 ton. Spotreba v SR predstavuje 40 000 ton, potrebné je teda doviezť minimálne 150- až 160 000 ton bravčového mäsa.

Viac sa dočítate v Týždenníku Roľnícke noviny č. 27.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down