01.08.2019 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na Slovensku potvrdili druhý prípad AMO

Druhý prípad afrického moru ošípaných (AMO) na Slovensku zaznamenali v obci Veľký Kamenec v okrese Trebišov. Vzdialenosť od prvého miesta výskytu ochorenia je približne 5,5 kilometra. Informuje o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR na svojej webovej stránke.

Ako uvádza, ide o jednu ošípanú, ktorej príčinou úhynu bolo infikovanie sa vírusom. „Pred úhynom prejavovala zmeny zdravotného stavu ako zvýšená teplota, poruchy pohybového aparátu a kožné zmeny. V danom chove sa v čase úhynu nenachádzala žiadna iná ošípaná,“ informuje. Zároveň pripomína, že zdroj nákazy nie je doposiaľ jasný a v súčasnosti sa realizuje epizootologické šetrenie.
Podobne ako v ohnisku v obci Strážne budú ošípané utratené a neškodne odstránené vo veterinárnom asanačnom ústave. „V piatok (2. 8.) budeme vo Veľkom Kamenci likvidovať 68 ošípaných v 12 chovoch,“ spresnil pre TASR riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) Trebišov Stanislav Kovalík.
Do aktualizovaného ochranného pásma sú zaradené obce Veľký Kamenec, Malý Kamenec a Strážne. O ďalšie obce sa rozšírilo aj pásmo pozorovania.
AMO bol po prvý raz diagnostikovaný na území Slovenskej republiky v obci Strážne pri hraniciach s Maďarskom, o čom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR 25. júla. Štátni veterinárni inšpektori následne usmrtili všetky štyri ošípané v domácom chove, v ktorom bol výskyt potvrdený. V utorok (30. 7.) v rámci opatrení na zabránenie šírenia AMO vykonali preventívnu likvidáciu všetkých ošípaných v obci, ktorých bolo približne 20.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down