13.09.2019 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hydinári sú radi, že sa zaviedla povinnosť označovať krajinu pôvodu mäsa

Slovenskí hydinári sú radi, že sa zaviedla povinnosť označovania krajiny pôvodu mäsa v prípade pokrmov a hotových jedál pre zariadenia verejného stravovania. Uviedol to pre TASR Ľubomír Urban, tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska (ÚHS), v reakcii na parlamentom schválenú novelu zákona o potravinách.

Pripomenul, že ÚHS ešte v roku 2016 otvorila problém nedostatočnej, respektíve žiadnej, informovanosti spotrebiteľov o pôvode hydinového mäsa vo verejných stravovacích zariadeniach.
"Vychádzali sme pritom z vlastných prieskumov, ktoré potvrdili alarmujúco nízky podiel slovenskej hydiny v týchto jedálňach. V školských to bolo necelých 20 %, v hoteloch a reštauráciách ešte menej. Výraznú prevahu mala a stále má hydina z dovozu, napriek tomu že rok čo rok sa vyskytne nejaký škandál, ako napríklad kontaminované brazílske kuracie rezne, salmonela v poľskej hydine a podobne," spresnil.
Podľa ÚHS prínosom schválenej novely zákona bude zvýšenie podielu slovenskej hydiny vo verejných stravovacích zariadeniach, pretože spotrebiteľ bude informovaný o tom, odkiaľ mäso pochádza, pričom záruku čerstvosti, kvality a zdravotnej bezpečnosti mu dáva hydina zo slovenských chovov.
ÚHS podľa Urbana očakáva, že samotní konzumenti, prípadne rodičia detí, sa budú viac ako doteraz zaujímať o to, čo vlastne jedia. Osobitne dôležité je to v školských jedálňach, kde by deti mali dostávať hydinu, ktorej pôvod a zdravotná bezchybnosť je pod neustálou veterinárnou kontrolou, a kde štát mladým stravníkom finančne prispieva. Potom už nebude podporovať zahraničných hydinárov, ale takto nepriamo pomôže slovenským.
Hydinári podľa neho na základe doterajších skúseností chcú upozorniť na to, aby prevádzkovatelia stravovacích zariadení informovali zákazníkov o skutočnom pôvode mäsa a neuspokojili sa s tým, ako sa to často robí, že mäso je od slovenského dodávateľa. "To ešte automatický neznamená aj slovenský pôvod mäsa," dodal Urban.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down