26.11.2019 | 08:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Viacerým krajinám sa to zdá byť málo

Prechodné obdobie pri uplatňovaní Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) EÚ bude trvať najmenej jeden rok. Vyplynulo to z rokovania ministrov poľnohospodárstva z členských krajín EÚ na Rade ministrov pre poľnohospodárstvo a rybolov, ktoré sa uskutočnilo začiatkom tohto týždňa v Bruseli.

BRUSEL/BRATISLAVA. Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná však v rozhovore so spravodajcom TASR uviedla, že SR tento návrh Európskej komisie (EK) odmietla. Podľa jej slov sa podobne zachovala väčšina národných delegácií.

Redakciu týždenníka Roľnícke noviny o podrobnostiach informoval Vladimír Machalík, riaditeľ Odboru komunikácie a marketingu MP RV SR.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR uviedla, že „Európska komisia prišla s návrhom prechodného obdobia pre Spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ v dĺžke jeden rok“. Tento návrh má však z hľadiska slovenskej pozície veľký háčik.

„Už je prakticky koniec roku 2019, a my stále nemáme nové vedenie Európskej komisie a ani viacročný finančný rámec. Rok 2020 by mal byť pritom prechodným rokom. Z pohľadu procesov i nastavenia nových systémov a ich implementácie pre poľnohospodárske platobné agentúry je to príliš krátky čas. S viacerými kolegami - ministrami sme sa zhodli v tom, že ide o príliš ambiciózny návrh. Našim poľnohospodárom musíme poskytnúť pri prechode na novú SPP EÚ stabilitu a transparentnosť,“ povedala G. Matečná.

Z informácií z Bruselu ďalej vyplynulo, že EK v návrhoch pre SPP EÚ po roku 2020 navrhuje, aby členské štáty EÚ začali vykonávať svoje strategické plány od 1. januára 2021. Znamenalo by to, že ich strategické plány by EK predložili najneskôr do 1. januára 2020. EK by potom tieto plány schválila v priebehu roka 2020.

Slovenská pozícia je však taká, že to nie je možné. Vzhľadom na súčasný stav legislatívy v Európskom parlamente aj v Rade EÚ je totiž zrejmé, že do januára 2020 nebudú formálne prijaté základné akty a nasledujúce delegované a vykonávacie akty. Prechodné obdobie si bude vyžadovať rozšírenie uplatniteľnosti existujúceho právneho rámca a prispôsobenie určitých pravidiel, aby sa zabezpečila kontinuita SPP EÚ až do zavedenia nového systému. Návrh na prechodné obdobie bude preto potrebné prijať pred letom 2020.

(Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny)

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down