Stalo sa už tradíciou, že v septembri sa v krásnom juhomoravskom meste Mikulov koná Festival syrov a Národná súťaž malých výrobcov syrov. Tentokrát to bol už 7. ročník a zúčastnilo sa na ňom 32 malých výrobcovia syrov z Čiech, Slovenska, Poľska i Maďarska.
Projekt sa uskutočnil za spolupráce konvívia Slow Food Pálava, Svazu faremních zpracovatelů. VOŠ potravinárskej a SPŠ mliekarenskej v Kroměríži. Cieľom festivalu syrov bolo najmä podporiť a prezentovať malých farmárov a malých výrobcov syrov z kravského, ovčieho i kozieho mlieka širokej odbornej i laickej verejnosti.
Na krásnom historickom Mikulovskom námestí sa dva dni vystavovali a predávali vynikajúce syrárske špeciality i farmárske produkty. Prezentovalo sa 36 predajných stánkov a každý účastník festivalu mohol ochutnať množstvo vynikajúcich syrov i domácich výrobkov. Medzi najväčšie atrakcie popri tradičnej ľudovej muzike bola tradičná výroba masla na Morave a výroba alpských syrov, kde výrobcovia z Maďarska predvádzali tradičnú výrobu ementálskych syrov.
Popri festivale syrov sa uskutočnila medzinárodná súťaž malých výrobcov syrov, kde súťažilo až 95 druhov syrov. Išlo o súťaž s najväčším počtom výrobcov i syrov. Súťažné syry z kravského, ovčieho i kozieho mlieka boli hodnotené v kategóriách mäkké čerstvé syry, mäkké zrejúce syry, polotvrdé i tvrdé syry a aj parené syry. Zo Slovenska sa na súťaži zúčastnili štyria výrobcovia syrov, a to AT Dunaj spol. s. r. o., Mliekareň Dubník, Farma Bardy, s. r. o. Jasenové, Ivana Kodajová, Vlčí vrch, Horná Súča a Oľga Apoleníková z Pružiny.
Celý článok Ing. KAROLA HERIANA, CSc. zo Žiliny je uverejnený v Týždenníku Roľnícke noviny č. 49.