„V snahe zvyšovať úžitkovosť, akoby zabúdame, že krava je prežúvavec. V tejto súvislosti je veľmi dôležité rozumieť bachorovej mikroflóre a jej nárokom. Najvýznamnejší podiel tvoria baktérie, ktoré vedia štiepiť celulózu, škroby a cukry, bielkoviny, močovinu ako aj ďalšie, menej početné skupiny.“
Uviedol Ing. Eduard Hanina, LGAN špecialista spoločnosti Limagrain pre Česko a Slovenskú republiku počas odbornej konferencie spoločnosti Limagrain.
Celkovo pH bachora je ovplyvnená koncentráciou mastných kyselín, intenzitou slinenia kráv, kyslosťou kŕmnej dávky a rýchlosťou priechodu kŕmnej dávky tráviacim traktom. Môžeme povedať, že fyziologické rozpätie pH bachora je medzi 6 - 7. Následkom zmien pH bachora (najmä krmivom) sa mení prostredie pre život mikroorganizmov, potrebných pre správne fungovanie bachora, teda aj dojnice s dosahom na jej zdravotný stav. Zvýšené množstvo kyseliny mliečnej a propionovej a nízke pH spôsobuje zásadné zmeny fungovania bachora, ktorý neposkytuje živiny, dôsledkom čoho dochádza k acidózam, ketózám, a ďalším závažnym problémom.
Dostatok vlákniny
Podmienkou pre zvýšenie príjmu množstva sušiny dojnicami je zabezpečenie dostatku stráviteľnej vlákniny v kŕmnej dávke ako aj zabezpečenie jej vyhovujúcej štruktúry. Optimálna štruktúra kŕmnej dávky je podmienkou pre zachovanie zdravého bachorového prostredia a tým pádom aj pre optimálny priebeh fermentácie v bachore.
„Organické kyseliny, cukry a škroby stimulujú fermentáciu v bachore. Tie stráviteľné - stimulujú produkciu mlieka,“ uviedol ďalej E. Hanina, pričom zdôraznil, že väčšina energie v kukurici nepochádza zo škrobu, ale zo zelených častí rastliny, v ktorých je sústredených viac ako 50 percent celkovej energie. Táto energia sa nachádza v zelenej časti rastliny ako štrukturálne vláknina - hemicelulóza a celulóza, vrátane jednoduchých cukrov a takmer nestráviteľného ligninu. Neštrukturálnu vlákninu tvorí škrob, cukry a ďalšie rozpustné energetické zložky. Vyšší obsah škrobu zvyšuje stráviteľnosť siláže aj TMR.
Škrob verzus dozrievanie
Kukuričný škrob je vďaka svojej chemickej štruktúre v bachore pomalšie degradovateľný ako obilnín. Nižšia rýchlosť rozkladu kukuričného škrobu je typická iba pre škrob z fyziologicky dozretého endospermu, to znamená, že musí byť dosiahnutá konečná mikromorfologická štruktúra. Škrob pochádzajúci zo skorších fáz dozrievania zrna, je mikrobiálne pomerne rýchlo rozkladaný, čiastočne už v silážnej jame a neskôr v bachore.
Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.