06.12.2019 | 09:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

LEMKEN s inováciami opäť nesklamal II.

Agritechnica je jedným z vrcholných podujatí, na ktoré sa každý výrobca techniky svedomito pripravuje. Medzi tieto firmy patrí nepochybne spoločnosť LEMKEN, ktorá prišla do Hannoveru predstaviť množstvo noviniek. Prvú polovicu z nich sme si predstavili v minulotýždňovom čísle a dnes sa pozrieme na zvyšok expozície tejto nemeckej spoločnosti.

Na stánku spoločnosti LEMKEN bola pri podmietačoch a kypričoch bola umiestnená i ďalšia zaujímavá novinka. Je ňou pneumatická výsevná jednotka s označením SeedHub určená pre výsev medziplodín. Tá je reakciou LEMKEN-u na trend znižovania počtu prejazdov po poli a zamedzenie pôdnej erózie. SeedHub-om je možné osadiť rôzne náradia, ako napríklad podmietač RUBIN, HELIODOR, či kyprič KARAT. Výsevná jednotka SeedHub funguje dobre i vo veterných podmienkach. Jej výkonný ventilátor sa stará o dopravu semien ku usmerňovacím doskám. Semená sú následne rozmiestnené rovnomerne po celej šírke pracovného záberu priamo pred zadný valec stroja. SeedHub dokáže pracovať s výsevkom 60 – 116 kg.ha-1 a bude k dispozícii vo viacerých variantoch. Pre náradie s pracovným záberom do 4m bude využívať na pohon ventilátora elektrickú energiu, a pri vyšších praconých záberoch bude poháňaný prostredníctvom hydrauliky. K dispozícii budú varianty s objemom zásobníka 200, resp. 500 l.

STEKETEE - prírastok do rodiny z roku 2018

Akvizícia holandského špecialistu na plečkovanie STEKETEE prebehla práve v medziobdobí veľtrhov Agritechnica. Návštevníci tohto veľtrhu tak mali možnosť po prvýkrát vidieť túto značku v expozícii spoločnosti LEMKEN. „Dôvodom, prečo spoločnosť LEMKEN odkúpila firmu STEKETEE sú najmä stroje pre plečkovanie obilnín. LEMKEN vyrába stroje, ktoré sejú na medziriadkovú vzdialenosť 12,5 cm a 15cm, co umožňuje plečkovanie v medziriadkoch širokých 25 cm a 30 cm. Následne teda vieme využiť plečky STEKETEE EC-WEEDER v medziriadkoch obilnín, aby sme ničenie burín aspoň z polovice vykonávali mechanicky. Tú druhú polovicu môže poľnohospodár následne ošetriť pásovou aplikáciou herbicídov, a ušetriť tak nielen náklady na pesticídy, ale i životné prostredie,“ vysvetlil R. Pecko.

Vďaka adaptabilnosti na rôzne medziriadkové vzdialenosti so systémom EC-Space je plečka využiteľná nielen v porastoch cukrovej repy a kukurice, ale i zelenine a obilnín. „Obsluha si môže nastaviť zvlášť každú pracovnú jednotku manuálne, prípadne vykonávať tieto zmeny elektricky, alebo dokonca i automaticky za pomoci kamerového systému IC-Light. Všetko záleží od jeho preferencií. Na rozdiel od niektorých konkurenčných systémov rozlišuje systém IC-Light plné farebné spektrum. Systém vďaka tomu vidí kultúrne plodiny v riadku i v tom prípade, ak je zakrytá burinami,“ vyzdvihol prednosti plečky R. Pecko. Systém navádzania týchto plečiek nie je podľa slov zástupcu spoločnosti viazaný na satelitnú navigáciu. Kamera vytvára 11 – 18 snímok za sekundu a sleduje riadok plodiny. Plečka je tiež nezávislá od traktora – pohybuje sa v priečnom smere na základe údajov z kamerového systému. Zákazník týmto systémom môže vybaviť dokonca i konkurenčné náradie. Momentálne má firma v ponuke plečky STEKETEE s pracovnými zábermi až do 12 m, avšak testuje i 28 metrovú verziu tohto stroja.

Viac sa dočítate v týždenníku Roľnícke noviny.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down