Slovenskí hydinári očakávajú, že realizačné ceny ich produkcie sa tento rok zvýšia. Uviedol to pre TASR pri výpočte očakávaní na rok 2020 Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS).
"Od roku 2020 očakávame, že sa situácia čiastočne zlepší. Veríme, že realizačné ceny, za ktoré predávame hydinové mäso a vajcia, sa 'pohnú smerom hore' tak, ako je to u ostatných potravín a že budú refundované výrobné náklady, ktoré majú naši chovatelia a spracovatelia na produkciu hydinového mäsa a vajec," priblížil.
"Druhá vec, čo predpokladáme, že by nám mohla v roku 2020 pomôcť, je povinné označovanie pôvodu mäsa v reštauráciách na jedálnom lístku alebo na viditeľnom mieste, kde sa zákazník (konzument) jedla bude môcť oboznámiť s tým, aká je krajina pôvodu (mäsa). To by tiež mohlo pomôcť, lebo slovenského hydinového mäsa je v slovenských reštauráciách veľmi málo," podčiarkol.
Ďalšou vecou, o ktorej si hydinári myslia, že by mohla pomôcť, je podľa Molnára zavedenie štátnej pomoci na preventívne opatrenia v chove hydiny. "Tá by mohla priniesť dva efekty, a to ešte lepšiu prevenciu v chovoch pred vznikom chorôb, ako je doteraz. Takisto môže priniesť aj finančné prostriedky pre chovateľov, čo by nám pomohlo, aby sme boli konkurencieschopní v porovnaní s okolitými krajinami. Tie už majú podporné mechanizmy zavedené niekoľko rokov a čerpajú z nich finančné prostriedky a výrazne to zlacňuje ich výrobu," upozornil.
"Veríme teda, že aj v roku 2020 naši producenti budú pokračovať v produkcii bezpečných potravín bez akýchkoľvek afér a budú naďalej ponúkať také hydinové mäso a vajcia, ktoré budú bezpečné a ktoré sa spotrebiteľ nebude musieť báť konzumovať," dodal riaditeľ ÚHS.
(tasr)