28.02.2020 | 08:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Roztočce prezimujú vo vyššom počte...

Medzi rozšírených škodcov ovocných drevín, najmä jadrovín a sliviek, prípadne i viniča, ale aj zelenín, patria roztočce, z nich hlavne roztočec ovocný a roztočec chmeľový. Vyskytujú sa vo všetkých oblastiach.

Škody sa prejavujú najmä na listoch, ktoré môžu byť vplyvom vyciciavania dospelými roztočcami alebo larvami silne poškodené. Doterajší priebeh zimy je priaznivý pre prezimovanie roztočcov vo väčších počtoch.
Mimoriadne premnoženie roztočcov, ale aj roztočov nastáva najmä pri nesprávnom používaní chemických prípravkov na ochranu rastlín. Preto treba jednoznačne poukázať na najvhodnejší spôsob ochrany, ktorým je biologická ochrana nasadením dravého roztoča Typhlodromus piri. Pri jeho použití je však veľmi dôležitý výber všetkých chemických prípravkov, ktoré sa používajú proti ostatným škodcom a chorobám. Informácie o toxicite prípravkov sú uvedené na etiketách prípravkov, ktoré možno nájsť aj v informačnom systéme prípravkov na ochranu rastlín, pričom sú uvedené v textoch klasifikácie prípravkov pre včely.
Vo výsadbách, kde nie je využívaná biologická ochrana, je chemická ochrana potrebná iba tam, kde sa zistil veľký počet prezimujúcich vajíčok (1 000 a viac na 1 meter dĺžky konárov) alebo v minulom roku bol zaznamenaný silný výskyt. Povolené prípravky majú rôznu špecifickú účinnosť, od ktorej závisí aj termín použitia. Možno ich rozdeliť do skupín:

  1. Prípravky Apollo 50 SC (účinná látky clofentezine; povolený na čerešne, višne, jablone, hrušky, jahody, okrasné dreviny a okrasné rastliny) a Nissorun 10 WP (účinná látky hexythiazox; do baklažánu, cukety, melónu, melónu cukrového, tekvice, uhorky, papriky, rajčiakov, černice, egreša, maliny, ríbezlí, jabloní, hrušiek, jahôd, viniča, chmeľu a okrasných rastlín) majú tzv. ovilarvicídny účinok, čiže ničia vajíčka a mladé larvy. Preto sa musia aplikovať tesne pred liahnutím až na začiatku liahnutia lariev zo zimných vajíčok. Toto obdobie nie je jednotné a veľmi ho ovplyvňujú mikroklimatické a poveternostné podmienky. Pri jabloni býva zväčša pred kvitnutím, pri slivke počas kvitnutia. Ak sú tieto prípravky použité v optimálnom čase, majú účinok až 2 - 3 mesiace.

Celá správa Ing. STANISLAVA BAROKA z ÚKSÚP-u - Odboru ochrany rastlínje uverejnená v odbornom Týždenníku ROĽNÍCKE NOVINY č. 10.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down