Hovädzie mäso má medzi inými druhmi mäsa hospodárskych zvierat výsadné postavenie. Pre svoju vynikajúcu chuť i mnohostrannosť využitia má i relatívne vysokú cenu. Rozdiely v cene súvisia aj s jeho kvalitou, ktorá je ovplyvnená intravitálnymi i technologickými faktormi.
Záleží i na zamýšľanom využití; iné požiadavky a iné anatomické časti budú pre steak, guláš, polievku či varené mäso. Celkom iné vlastnosti sú vyžadované pre prípravu mäsových výrobkov. Zvláštne postavenie má využitie hovädzieho mäsa na smažené či grilované plátky, teda na „stejky“. Tu sa očakáva vyzretá plná chuť, krehkosť, šťavnatosť.
Pre všetky spôsoby využitia platí, že mäso musí byť údržné, zdravotne nezávadné a v neposlednom rade aj za primeranú cenu. Tá primeranosť je istý problém, pretože veľmi kvalitné mäso bude logicky veľmi drahé, na druhej strane ide aj o dostupnosť pre širší okruh spotrebiteľov. A ak je mäso kvalitné, jeho získanie stálo veľké úsilie pri chove, je potrebné ho príslušne zhodnotiť správnym spracovaním i realizáciou na trhu (tým nemusí byť premrštená cena). Kvalitu a odpovedajúcu cenu, teda ekonomiku produkcie možno ovplyvniť rešpektovaním intravitálnych a technologických faktorov.
Počas chovu, ale i dopravy na bitúnky, teda za života zvieraťa pôsobí veľa intravitálnych vplyvov: plemeno, pohlavie, vek, spôsob chovu, zdravotný stav, kondícia a iné. Treba rešpektovať, že živé zviera má svoje biologické potreby, je nutné až do posledného okamihu jeho života zaistiť pohodu (welfare), zabrániť akémukoľvek týraniu, fyzickému i psychickému. Nerešpektovanie týchto potrieb vedie takmer vždy k zhoršeniu akosti.
Viac sa dočítate v článku v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 13.