V ťažkých časoch ponúkajú slovenskí chovatelia oviec našim občanom až 600 000 kg jahňaciny. Na ich kúpu vo väčšom množstve však ostáva len jeden týždeň.
Ak o ňu spotrebitelia neprejavia záujem, vzhľadom na blížiacu sa Veľkú noc, značné množstvo pôjde pravdepodobne na taliansky trh, kde je o jedno z najkvalitnejších mias na svete obrovský záujem. Slováci by si nemali nechať túto príležitosť ujsť.
„Vzhľadom na aktuálnu hrozbu pandémie koronavírusu, by chovatelia oviec ešte viac chceli umiestniť celú našu produkciu na domácom trhu. Jahňatá však rýchlo rastú a vo vzťahu k blížiacim sa veľkonočným sviatkom, nemôžu už dlho čakať. Približne o týždeň očakávame nákup od zahraničných záujemcov. Dopyt je najmä z Talianska, kde o tento druh mäsa, vzhľadom aj na jeho pridanú hodnotu prospešnú zdraviu, je teraz výrazný záujem. Bola by obrovský škoda, nevyužiť túto možnosť a neurobiť si zásoby doma,“ povedal Igor Nemčok, predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku (ZCHOK).
ZCHOK intenzívne komunikuje s chovateľmi oviec. Slovenskí chovatelia majú k dispozícii ihneď 80 000 jahniat, ktorých priemerná živá hmotnosť je približne 15 kg. Celková hmotnosť jatočne opracovaných trupov tak predstavuje približne 600 000 kg. Ovčiari by v dnešnej ťažkej situácii vedeli okamžite dodať kvalitné jahňacie mäso na domáci trh, o čo sa už roky usilujú. Sme v časoch, kedy je dostupnosť kvalitného mäsa otázna. Takto by bolo k dispozícii množstvo kvalitného mäsa, na ktorého spracovanie máme na Slovensku aj schválené bezpečné prevádzky, ktoré sú pod nepretržitou kontrolou.
Ovčiari dokážu dodať aj fermentované mliečne výrobky, ktoré majú rovnako vedecky dokázaný priaznivý účinok na imunitný systém, ako napríklad bryndza a jogurty. Ich najvýraznejšia produkcia sa začína v týchto dňoch.
Mnohí Slováci by si tak mohli nie len spestriť svoj jedálničiek a pripomenúť si tradičnú chuť veľkonočných sviatkov, ale zároveň si môžu zlepšiť aj svoj imunitný systém. Jahňacina je pre Slovensko stále typická. V minulosti išlo o najviac konzumované mäso, ktoré na sviatky nemohlo chýbať. Spotreba jahňaciny je na Slovensku príliš nízka (ročne len okolo 0,13 kg na obyvateľa). Stačilo by pritom, aby každý skonzumoval ročne aspoň 3 kg ovčieho mäsa. Dosiahol by sa tým rozvoj ovčiarstva, všetko by sme dokázali spotrebovať doma a konzument by tak pomohol nielen sebe, ale aj krajine a životnému prostrediu.
Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 13.