Mlieko a mliečne výrobky nepatria k základným potravinám náhodou – dôvodom je najmä to, že svojím zložením podporujú zdravú výživu človeka a pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť proti chorobám. To platí aj v súčasnej situácii šírenia koronavírusu. Upozornili na to aj čínski odborníci.
„Štyri hlavné združenia mliekarenského priemyslu v Číne vytvorili súbor usmernení pre spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov pre miestnych obyvateľov v nádeji, že posilnia kolektívnu imunitu verejnosti v boji proti chorobe COVID-19,“ vysvetlil Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu.
V Číne boli do prípravy nových usmernení zapojené aj vládne orgány a súkromné spoločnosti. Konkrétne Čínske centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, Národný inštitút pre výživu a zdravie a Čínska lekárska asociácia.
„Pri prevencii, kontrole a liečbe epidémie v kritickom štádiu v súčasnosti veda ukázala, že vyvážená strava môže pomôcť zlepšiť zdravie, zvýšiť imunitu organizmu a poskytovať dôležitú výživu v boji proti chorobám. Mlieko a iné mliečne výrobky sú vynikajúcim zdrojom vysokokvalitných bielkovín a cenným zdrojom vitamínu B2, vitamínu A, vápnika a ďalších živín nevyhnutných pre ľudské telo. Vyšší príjem týchto výrobkov pre ľudí s nízkym obsahom bielkovín, najmä, ak sa vyžaduje zlepšenie imunity pre boj s koronavírusom, je veľmi prospešný,“ uviedli čínske združenia prostredníctvom formálneho vyhlásenia.
V Číne je spotreba mlieka a mliečnych výrobkov na pomerne nízkej úrovni. Tamojšie nové usmernenia odporúčajú denne každému obyvateľovi vypiť 300 ml tekutého mlieka, ktoré je možné nahradiť 37,5 g sušeného mlieka alebo 30 g syra. Čínski odborníci vyzdvihujú aj silu mliečnych výrobkov fermentovaných baktériami mliečneho kvasenia alebo obohatené o prebiotiká/probiotiká, ktoré v čase potreby posilniť imunitu prispievajú najmä k správnemu fungovaniu tráviacej sústavy.
Význam konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov v aktuálnej situácii vyzdvihujú aj slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka.
„Mlieko je svojím komplexným chemickým zložením najlepším zdrojom aktívnych látok nevyhnutných pre zdravý vývoj človeka. Zvlášť po fermentácii mlieka sú výrobky, ako kyslomliečne nápoje a vykysnuté syry, bohatým zdrojom veľmi užitočných baktérii a enzýmov. Osobitný význam pri získavaní dobrej imunity má bryndza vyrobená zo surového ovčieho mlieka s bohatým obsahom kyslomliečnych a priateľských baktérií,“ vysvetlil mliekarenský odborník Ing. Karol Herian, CSc.
Hoci najlepšie výživové a antibakteriálne účinky má práve ovčia bryndza, pre posilnenie imunity má význam konzumovať rozmanité mliečne produkty, obzvlášť tie fermentované.
Mlieko obsahuje viacero zložiek, ktoré zohrávajú významnú rolu v imunitnej odpovedi pri strete s vírusom, akým je aj koronavírus. Aj slovenskí prvovýrobcovia a spracovatelia mlieka preto vyzývajú ľudí, aby v tomto období siahali po väčšom množstve, či už samotného mlieka, alebo aj širokej palete výrobkov z neho.
„Treba poukázať na to, že spotreba mlieka na Slovensku ani dosiaľ nedosahovala odporúčania určené Svetovou zdravotníckou organizáciou, ktoré by mali prispieť k zdravej výžive a tým aj k dobrému zdravotnému stavu obyvateľstva. Zatiaľ, čo odborníci odporúčajú ročný príjem mlieka a mliečnych výrobkov na úrovni 220 kg na osobu a rok, u nás je to o 50 kg na osobu a rok menej. Slováci by mali aj v tejto situácii, v ktorej sa aktuálne nachádzame, častejšie siahať po pohári mlieka, jogurte či tvarohu, prispeje to k posilneniu ich imunity, ktorú v najbližších týždňoch budú veľmi potrebovať,“ uzavrela Margita Štefániková zo Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka.
komunikacia@slovenskemlieko.sk