30.03.2020 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový biofungicíd a baktericíd so širokou registráciou

Počas odbornej konferencie spoločnosti Bayer, ktorá sa uskutočnila v druhej polovici januára v Nitre, predstavili veľmi zaujímavú novinku so širokou registráciou proti hospodársky závažným chorobám poľných plodín, viniča, zeleniny a ovocných rastlín, navyše na prírodnej báze. Jej predstavenia sa zhostil zástupca spoločnosti z Českej republiky Mgr. Zdeněk Vošlajer.

Touto novinkou je Serenade ASO - biofungicíd a baktericíd vhodný do ekologického systému pestovania (ASO - ide o vodnú suspenziu - aqueous suspension organic). Vyrába sa metódou fermentácie, ktorej výsledkom je zmes spór (predstavuje základ prípravku) a bioaktívnych zložiek - lipopeptidov (účinná látka prípravku).  Lipopeptidy sú pomerne stabilné látky, ktoré nie sú ovplyvňované teplom, UV žiarením, pH a inými fungicídmi.

„Základom prípravku je Bacillus subtillis s kmeňovým označením QST 713 so špecifickými vlastnosťami, zaujímavými pre ochranu rastlín. Pri foliárnej aplikácii pôsobí ako fungicíd a baktericíd, narušuje bunečné steny patogéna. V prípade pôdnej aplikácie sa baktéria - jej spóry dostávajú do pôdy, v ktorej sa aktivujú, produkujú metabolity a napomáhajú tak zdravotnému stavu koreňového systému, taktiež sa podieľajú na rozklade živín, vďaka čomu ich rastlina lepšie prijíma,“ objasnil princípy fungovania prípravku Z. Vošlajer.

Samotný mikroorganizmus indukuje v rastlinách rezistenciu proti patogénom, zároveň zvyšuje úroveň metabolizmu tak, že lepšie odbúrava rezíduá z predchádzajúcich chemických aplikácií. Lipopeptidy, ktoré sú funkčnou zložkou prípravku, pôsobia fungicídne, baktericídne a podporujú rast rastlín. Z. Vošlajer odporúča Serenade ASO používať preventívne pred rozvojom choroby. Pri foliárnych aplikáciách je nutné zaistiť dobré pokrytie listovej plochy, resp. ošetrovaných častí rastlín. Môže sa kombinovať s väčšinou chemických prípravkov a hnojív, bez straty účinnosti. Zaujímavá je široká registrácia prípravku - do zeleniny, jahôd, viniča hroznorodého, kôstkovín, jadrového ovocia, drobného ovocia, taktiež do poľných plodín - repky, obilnín, repy, zemiakov, strukovín, atď.

V prípade ošetrovania viniča hroznorodého Z. Vošlajer odporúča aplikáciu pred zberom, ideálne v období mäknutia bobúľ, v dávke 4 až 8 litrov na hektár účinne rieši pleseň sivú a octovú hnilobu hrozna. Interval medzi ošetreniami je 5 až 10 dní. Z. Vošlajer ubezpečil, že prípravok nemá negatívny vplyv na kvasný proces a odbúravanie kyselín v procese výroby vína.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down