31.03.2020 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizačná správa: Ochrana je úspešnejšia počas teplejších dní

Opätovné ochladenie spomalilo vegetáciu aj vývoj mnohých škodcov. Napriek tomu upozorníme na niektoré ošetrenia. Je len samozrejmé, že ochrana je úspešnejšia počas teplejších dní.

Skorú, tzv. nepravú červivosť plodov sliviek spôsobujú piliarky. Upozorňujeme, že v najteplejších oblastiach, v ktorých niektoré slivkoviny už dokvitajú, ochrana proti piliarkam spočíva v jednom dôkladnom postreku stromov ihneď po ich odkvitnutí, keď opadávajú posledné korunné lupienky kvetov (nie skôr, keď ešte lietajú včely!).
Ošetrenie má význam iba v miestach pravidelných škôd. Na sledovanie rojenia a odchyt dospelých piliarok sa používajú Biele lepové dosky a Stopset B, ktoré je potrebné vyvesiť do korún stromov asi 10 dní pred kvitnutím, čo ešte vo vyšších polohách možno stihnúť. Na chemickú ochranu sú povolené prípravky Decis EW 50, Decis Protech (aj v malospotrebiteľskom balení - MB), Delta EW 50, Dinastia a iba v MB balení Decis Al, Sanium Ultra a Sanium Ultra, Al, ktoré sú povolené proti žravým a cicavým škodcom na všetkých ovocných drevinách.
Pri viniči sa blíži termín ošetrovania proti kučeravosti, tzv. postrekom na sucho. Chemická ochrana je potrebná výlučne iba v tých vinohradoch, kde v minulom roku roztoče spôsobili významnejšie škody, a kde nie je použitá biologická ochrana. V zdravých viniciach ošetrovať netreba!

(Ing. STANISLAV BAROK, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín)

Viac v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 14.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down