Pasenie je najprirodzenejšou formou výživy oviec, a tiež využívania trávnych porastov. Ovca je typické pasienkové zviera, ktoré je producentom cennej potraviny - ovčieho mlieka, ktoré je svojím zložením výživnejšie ako kravské mlieko, vzhľadom na vyšší obsah tuku a vitamínov.
Na Slovensku sa ovčie mlieko spracováva prevažne na ovčí hrudkový syr, ktorý je surovinou na výrobu bryndze. Bryndza je charakteristická obsahom bioaktívnych zložiek prírodného pôvodu, ktoré sa v bežných potravinách nevyskytujú. Vzhľadom na to ju zaraďujeme medzi tzv. funkčné potraviny, ktoré okrem základného výživového efektu pomáhajú konzumentovi udržovať zdravie a znižovať riziko rôznych ochorení.
Pasienkové porasty, ich kvalita a floristické zloženie je jedným z rozhodujúcich činiteľov v pasienkovom chove. Fytomasa pasienkov zaisťuje pasúcim sa zvieratám biologicky hodnotné živiny, poskytuje bohatý obsah vitamínov a minerálnych látok. Tie sú transformované prostredníctvom zvierat do produktov zaujímavých pre ľudskú výživu z hľadiska biologickej hodnoty, ale tiež z hľadiska organoleptických vlastností a kulinárskych kvalít. Napríklad vyšší obsah ß-karoténov v pasienkovom poraste zvyšuje obsah ß-karoténu v mlieku a sfarbuje mlieko a z neho vyrobené maslo aj syry do žlta. Často ide o tradičné regionálne potraviny s typickým zložením a nenahraditeľnou chuťou.
Optimálne zloženie kvalitného pasienkového porastu pozostáva z 50 až 60 % tráv, 20 až 30 % ďatelinovín a 10 až 30 % ostatných bylín. Trávy obsahujú menej dusíkatých a minerálnych látok a viac vlákniny a cukrov. Ďatelinoviny svojim zastúpením v poraste zlepšujú obsah dusíkatých látok, vápnika, fosforu a účinných látok rovnako ako byliny.
Viac sa dočítate v príspevku Ing. Zuzany Dugátovej z NPPC - Výskumného ústavu trávnych porastov a horského poľnohospodárstva Banská Bystrica - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 15.