02.10.2020 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podarí sa zachrániť chov oviec a kôz na Slovensku pred záhubou?

V čase nástupu pandémie koronavírusu sme mali od našich chovateľov nespočetné množstvo negatívnych informácií a sťažností na prudký pokles záujmu spotrebiteľov o ich výrobky. Naši chovatelia, ktorí dlhé roky budovali svoje odbytové miesta, finalizovali produkciu a predávali stálemu okruhu zákazníkov, zrazu ostali bez odbytu.

Ľudia necestovali a žiaľ, nakupovali len v obchodných reťazcoch. Zväz chovateľov oviec a kôz (ZCHOK) práve v tomto období zintenzívnil propagáciu významu konzumácie zdravých mliečnych produktov a ich vplyvu na ľudské zdravie v boji s koronavírusom. Veľmi nám s tým pomohol uznávaný syrársky odborník Karol Herian. Jeho príspevky, ktoré sme uverejňovali, prevzali aj tie najčítanejšie médiá a mali státisícové čísla čítanosti.
Keďže sme boli naučení ako reagovať pri zníženom odbyte vplyvom negatívnej reklamy (opakujúce sa vymyslené aféry s kliešťovou encefalitídou), tak sme vedeli ako reagovať. Vďaka dlhoročnej propagačnej činnosti zväzu sa spotrebitelia neotočili chrbtom ku slovenským chovateľom a po krátkom útlme ich záujem o kvalitné výrobky ešte vzrástol.
Zástupcovia ZCHOK v čase začiatku pandémie koronavírusu začali sériu intenzívnych rokovaní so zástupcami rezortu MPRV SR. Upozorňovali sme, že chov oviec na Slovensku prechádza asi najvýraznejšou krízou akú zažil. Zároveň sme navrhovali riešenia, ktoré by túto situáciu mohli zvrátiť, ale len za predpokladu, že sa budú realizovať v blízkom čase.

Najmä vtedy, na začiatku pandémie koronavírusu bolo najlepšie vidieť, že sebestačnosť nie je len číslo. Ak Slovákov táto pandémia mohla niečo pozitívne naučiť, tak je to aj to, že sebestačnosť a domáce produkty nie sú len frázy. V prípade najprísnejších obmedzení budú zohrávať kľúčovú rolu domáce potraviny. Bez poľnohospodárov nie sú potraviny a bez potravín nemôžeme žiť. Je preto nevyhnutné spojiť sily a pomáhať si navzájom. Intenzívne diskutovanou témou bolo zlepšovanie imunity. Prízvukovali sme, že práve naše výrobky od našich oviec a kôz by mali byť tou ťažnou silou v potravinárstve, pre zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva. Aby tomu tak bolo, navrhovali sme konkrétne riešenia.

Chov oviec a kôz preto nemôže byť na chvoste priorít podpôr a podmienky pre chov a spracovanie produktov nemôžu byť jedny z najprísnejších v EÚ. Na celej sérii stretnutí sme dospeli k niekoľkým návrhom, ktoré v prípade realizácie môžu zachrániť ovčiarstvo pred záhubou. Preto sme žiadali čo najrýchlejšiu realizáciu našich požiadaviek.

Zo strany najvyšších predstaviteľov rezortu sme dostali prísľub k týmto riešeniam - citujeme presnú formuláciu z výstupu z rokovania zaslaného ministrovi Jánovi Mičovskému dňa 8. 4. 2020...

Celý článok Ing. Igora Nemčoka, predsedu Predstavenstva ZCHOK je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 40.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down