25.12.2020 | 04:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cirok ako dobré krmivo pre hovädzí dobytok

Cirok je sacharidová krmovina z čeľade tráv, ktorá je odolná proti suchu. Vysoké teploty okolo 30 °C znáša veľmi dobre, ale teploty okolo 0 °C ju poškodzujú. Cirok sa vyznačuje nízkymi nárokmi na kvalitu pôdy a zásobovanie vodou.

Pestuje sa v mnohých štátoch s teplejšou klímou v Strednej Amerike, južnej Európe, Južnej Ázii, ale aj na južnom Slovensku a na južnej Morave. Ku kultúrnym formám ciroku patria cirok obyčajný cukrový (Sorghum saccharatum), cirok zrnový (Milo) alebo sudánska tráva (Sorghum sudanense).

Z obilnín na výrobu múky, ale aj ako krmivo pre dobytok, cirok patrí na piatu priečku pestovania obilnín na svete. V Afrike je cirok najdôležitejšou plodinou na výrobu chleba, pričom výnosy zrna dosahujú okolo 100 kg na ha pôdy. V USA na kŕmne účely pri vyšľachtených kultivaroch a pri ideálnom zavlažovaní a hnojení dosahujú výnosy na ha pôdy 50 až 100 metrických centov sušiny. V poslednom období sa zvýšil dopyt po skrmovaní cirokového krmiva, najmä vzhľadom  na teplejšie klimatické podmienky. Cirok je možné siať až do konca mája, resp. začiatku júna z dôvodu vysokých teplotných nárokov pre klíčenie a nízkej tolerancie k chladu.
V súvislosti so striedaním plodín v čase sejby v letnom suchom počasí (po skoro pozberaných obilninách na siláž z celých rastlín - GPS) stále častejšie prichádza do úvahy používanie ciroku ako alternatívy ku kukurici. Cirok je vhodný aj do miešaniek s kukuricou.

Viac sa dočítate v článku doc. Márie Chrenkovej, PhD. z NPPC – VÚŽV Nitra - Odboru výživy - v odbornom týždenníku č. 1/2021.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down