27.01.2021 | 10:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Uskutočnilo sa prvé rokovanie skupiny pre veterinárnu starostlivosť

Na pôde Národnej rady (NR) SR sa uskutočnilo prvé rokovanie zástupcov novovzniknutej pracovnej skupiny pre oblasť veterinárnej starostlivosti a ochrany zvierat, ktorá bola zriadená 21. januára predsedom Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslavom Karahutom (Sme rodina).

Ako ďalej informovalo tlačové oddelenie hnutia Sme rodina bezprostredným stimulom pre zvolanie rokovania boli šokujúce udalosti z posledných dní, keď boli neoprávneným použitím strelnej zbrane usmrtené štyri kone (dve žrebné kobyly a dve žriebätá) a poník. V ďalšom prípade bol postrelený kôň, ktorý musel byť utratený. Tieto udalosti sa stali na súkromných pozemkoch, v intraviláne obce v Banskobystrickom kraji a ich aktérmi boli podľa svedkov poľovníci.
"Nesmieme pripustiť, aby sa opakovali udalosti posledných dní a týždňov, keď ozbrojený človek strieľa na hospodárske zvieratá v intraviláne obcí a svojím konaním nespôsobuje len smútok a ekonomické straty majiteľom zvierat, ale hlavne porušuje zákony o používaní zbraní a ohrozuje na živote a zdraví aj bezbranných občanov SR," zdôraznil Karahuta.
"Pred nami je schválenie novely poľovníckeho zákona. Chcem ubezpečiť slovenskú verejnosť, že urobím ako minister zodpovedný za správu a rozvoj vidieka, v spolupráci s Výborom NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a pracovnou skupinou pre veterinárnu starostlivosť a ochranu zvierat maximum, aby takéto, doslova ohavné prípady neoprávneného lovu hospodárskych, ale aj spoločenských zvierat boli navždy minulosťou," zdôraznil šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ján Mičovský (OĽANO).
Rokovania sa okrem Karahutu a Mičovského zúčastnil aj generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV Michal Tomčík, viceprezident pre správu zdrojov Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák, ako aj koordinátorka pracovnej skupiny Lenka Kmeťová, zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová a riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Prezídia policajného zboru SR Mário Kern.
Účastníci rokovania odsúdili praktiky neoprávneného užívania strelných zbraní, ktoré sú v zásadnom rozpore s platnou legislatívou a hodnotia ich ako zlyhanie jednotlivcov. Sú presvedčení, že praktiky budú spravodlivo riešené orgánmi činnými v trestnom konaní podľa príslušných ustanovení trestného zákona.
(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down