19.03.2021 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bude vakcína proti africkému moru ošípaných?

Začiatkom marca výskumníci z čínskeho veterinárneho výskumného ústavu uviedli, že vyvinuli bezpečnú a účinnú vakcínu proti africkému moru ošípaných (AMO).

Ide o atenuovanú - živú vakcínu s oslabenou viruenciou, ktorá bola vyvinutá odstránením siedmych génov z pôvodného genómu vírusu. Čínski vedci uviedli, že vakcína bola testovaná na prasatách i prasniciach. Podľa niektorých odborníkov, však táto optimistická správa ohľadom boja proti šíreniu AMO vyvoláva aj veľa otázok. A to najmä v zmysle, či vakcína nemá potenciál stať sa virulentnou.
Na podobnej vakcíne už v roku 2015 usilovne pracovali tiež v USA tímy Dr. Douglasa Gladue a Dr. Manuela Borcy. V Centre pre choroby zvierat na Plum Island v New Yorku, americký tím pre tento výskum použil tzv. „kmeň Gruzínska“, t. j. vírus afrického moru ošípaných izolovaného v Gruzínsku, odkiaľ sa rozšíril do Ázie a Európy. Potom, čo z genómu pôvodného kmeňa vírusu odstránili 6 génov, americký výskum v tom čase zaznamenal, že pri časti pokusných zvierat sa nachádzal „provokačný vírus“, čo znamenalo možnú dlhodobú rekombináciu.
Nedávno sa americký tím pokúsil po vzore čínskych kolegov odstrániť aj 7. gén (konkrétne CD2) z genómu vírusu AMO, aby overil prezentované výsledky. Podľa ich názoru však odstránenie génu CD2 neznížilo virulenciu. Rekombinačný potenciál v oblasti multigénových rodinných génov (blízko príbuzné gény, ktoré vznikli duplikáciou pôvodného génu) stále pretrváva.
„V čínskej štúdii chýbajú niektoré informácie, ktoré sťažujú hodnotenie vakcín. Pri žiadnom z ich kmeňov vakcín nebolo prevedené sekvenovanie v plnej dĺžke, takže je možné, že existujú ďalšie genómové zmeny v sekvencii vakcíny, ktoré prispievajú k hláseným fenotypom. Zaujímavou časťou výskumu je to, že Číňania testovali nového kandidáta na vakcínu u gravidných prasníc,“ uviedol Dr. Gladue.
Vedúca výskumná pracovníčka Dr. Linda Dixon z výskumného ústavu v Surrey v Spojenom kráľovstve je ohľadom výskumu čínskej vakcíny proti AMO o niečo optimistickejšia. Napriek tomu i ona nadhodila otázku, či vakcína z dlhodobého hľadiska zostane oslabená. Dodala, že by sa prednostne mali skúmať mechanizmy prípadov, v ktorých sa vírus po niekoľkých pasážach u ošípaných vráti k virulencii. Rovnako tak by sa viac úsilia malo venovať zvýšeniu komerčnej produkcie vakcín.
Optimistický je aj Dr. Willie Loeffen, vedúci oddelenia pro zoonózy vo Výskumnom inštitúte vo Wageningene, v holandskom Lelystade. Upresnil, že prvá vakcína bude mať pravdepodobne homolognú ochranu iba proti kmeňu, ktorý sa teraz nachádza mimo Afriky. Aby však bolo možné očkovať divú ošípanú, vakcína bude musieť byť k dispozícii tiež pro orálne podanie. Obrovskou výzvou je podľa neho vyvinutie široko použiteľných vakcín proti všetkým rôznym druhom kmeňov AMO, ktoré bude nasledovať v ďalšej fáze výskumu.
Zdroj: Pig Progress

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down