06.04.2021 | 03:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Poľnohospodári by sa na podávanie žiadostí o priame platby mali pripraviť

Slovenskí poľnohospodári očakávajú, že v najbližších dňoch sa spustí podávanie jednotných žiadostí na rok 2021 – na priame platby a neprojektové opatrenia na plochu. Uviedla to hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

Upozornila, že pokiaľ chcú mať na ne nárok, musia k tomu prispieť aj sami. SPPK preto podľa nej apeluje na poľnohospodárov, aby si splnili všetky podmienky súvisiace s podávaním žiadostí a informovanie sa o prípadných zmenách nenechávali na poslednú chvíľu.
Zdôraznila, že tak ako každý rok, aj v tomto roku rezort pôdohospodárstva pripravuje podávanie jednotných žiadostí o podporu v oblasti priamych platieb a neprojektových opatrení na plochu v poľnohospodárstve. Ide o podpory administrované v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) EÚ. Na časť z týchto podpôr prispievajú aj samotné členské krajiny EÚ zo štátneho rozpočtu.
Podčiarkla, že na priame platby má nárok každý žiadateľ, ktorý splní všetky podmienky. Peniaze sú určené pre poľnohospodárov, ktorí napríklad chovajú zvieratá, pestujú ovocie, zeleninu, obilniny, olejniny, obhospodarujú vinohrady, sady, chmeľnice, lúky či pasienky. Sú aj pre tých, ktorí pracujú v režime ekologického poľnohospodárstva, uplatňujú agroenvironmentálno-klimatické opatrenia, hospodária v oblastiach s prírodnými alebo inými osobitnými obmedzeniami, alebo hospodária v oblastiach Natura 2000. Osobitná platba je určená pre mladých poľnohospodárov.
SPPK na základe dlhodobého monitorovania regiónov upozorňuje žiadateľov o priame platby, aby sa na toto dôležité obdobie podávania žiadostí zodpovedne pripravili. Každoročne patrí medzi hlavné problémy spojené s podávaním žiadostí napríklad správne vymedzenie hraníc pozemku, na ktorý žiada poľnohospodár priame platby či dôsledné dodržiavanie environmentálnych podmienok.
Holéciová dodala, že aj preto SPPK odporúča žiadateľom o priame platby pred podaním žiadosti dôkladne sa oboznámiť s podmienkami žiadateľa o priame platby, respektíve s ich medziročnými zmenami. Poľnohospodári by mali sledovať aj stránku Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorá zverejní rozhodujúce informácie pre podávanie žiadostí.
(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down