02.12.2021 | 06:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Bez zdravých paznechtov niet zdravých dojníc

Choroby paznechtov, ktoré sa často ukazujú ako problém stáda, zaťažujú prevádzkové výsledky až o 500 eur na kravu a rok.

Chov hovädzieho dobytka v moderných maštaliach s výbehom poskytuje veľa vzduchu, svetla a priestoru. Pokroky v chove, optimalizácia kŕmenia a zlepšenie chovu vedú k zlepšeniu úžitkovosti. V súlade s tým sa zvýšili problémy, ktorým čelia chovatelia dojníc, pokiaľ ide o zvýšenie starostlivosti o stáda. V tomto zohráva významnú úlohu starostlivosť o zdravie paznechtov. Len kravy so zdravými paznechtami chodia často a radi do všetkých funkčných oblastí stajne.
Paznechty sa nestihli prispôsobiť rýchlemu nástupu nových ustajňovacích technológií, ktoré nie vždy vyhovujú ich prirodzeným podmienkam. Preto dochádza k ich väčšej záťaži čo sa prejavuje bolesťou a následnou obrannou reakciou, čiže krívaním. Zviera sa menej pohybuje, a teda prijíma menej potravy a tekutín. Vedie to k chudnutiu, zníženiu produkcie a postupne až k vyradeniu jedinca z chovu.
Ortopedické choroby patria k najčastejším príčinám brakovania dojníc. Ovplyvňujú vnútornú homeostázu, reprodukciu, spôsobujú nízku žravosť dojníc a s tým spojenú zníženú produkciu mlieka, ktorá vedie k značným ekonomickým stratám. Preto je veľmi dôležitá prevencia, aby sa ochorenie zachytilo včas a vykonali sa potrebné opatrenia. Len zdravé zviera dokáže využívať svoj potenciál.
Paznecht predstavuje koncový orgán hlavných prstov prežúvavcov silne zrohovatenej a modifikovanej kože. Po rozsiahlych výskumoch paznechtov bola v Holandsku vyvinutá funkčná starostlivosť o paznechty (FKP - Funktionelle Klauenpflege) - 5 krokov k zdravým paznechtom, ktorá sa medzičasom stala svetovým štandardom.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 49.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down