24.02.2022 | 06:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vojenský konflikt bude mať vplyv aj na ceny surovín potravinárskej výroby

Vojenský konflikt bude mať vplyv aj na ceny surovín potrebných do potravinárskej výroby. Uviedla to pre TASR Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS), v reakcii na rusko-ukrajinský konflikt.

Upozornila, že PKS dôsledne sleduje aktuálne dianie vrátane sankcií prijatých voči Rusku nielen Európskou úniou (EÚ), ale celosvetovo.      
      "Vyše 91 % potravín a surovín dovezených na Slovensko pochádza z krajín Európskej únie, rovnako v slovenskom vývoze dominuje vývoz do krajín EÚ (až 96 %), preto v tomto momente neevidujeme výpadky a vplyv na dostupnosť potravín na našom území," vysvetlila.
      "Očakávame však, že vojenský konflikt bude mať vplyv na ceny a dostupnosť energií, pohonných látok, ako aj surovín do potravinárskej výroby," podčiarkla.
      "Potravinárska komora Slovenska vyjadruje solidaritu ukrajinskému národu, v prípade oslovenia sme pripravení rokovať s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR o forme poskytnutia humanitárnej pomoci," dodala riaditeľka PKS.
      Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down