01.03.2022 | 05:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nezadržateľný rast k najväčším výrobcom

 

Doprava je odjakživa spätá s ľudskou činnosťou. Cestná doprava funguje na plné obrátky neustále, doprava v poľnohospodárstve má výrazný sezónny charakter. Preto byť výrobcom cestnej techniky môže predstavovať lukratívne postavenie. A pokiaľ sa takéto podnikanie vezme za správny koniec, výsledkom môže byť spoločnosť so stabilným zázemím.

V poľskej obci Wielun sídli výrobca dopravnej techniky, ktorý sa za pomerne krátku dobu existencie veľmi dobre presadil. Kvalita techniky Wielton oslovila zákazníkov aj ďaleko za hranicami Poľska, a na trhy ďalších krajín sa táto spoločnosť dostala akvizíciami iných výrobcov dopravnej techniky.

S certifikátom kvality
Firma Wielton spustila výrobu dopravnej techniky vo väčšom meradle v roku 1999, kedy bola uvedená do prevádzky prvá výrobná hala. Moderná výrobná technológia bola pripravená tak, aby bolo možné produkovať veľkú dopravnú techniku ​​v značných počtoch a s udržaním plnej kontroly nad kvalitou výroby. Wielton bol od začiatku orientovaný na kvalitu, takže pre neho nebol problém v roku 2001 získať certifikát ISO 9001.
Areál spoločnosti umožňoval ďalší rozvoj. S tým, ako rástol počet prijatých objednávok, boli výrobné linky doplnené o robotické a automatizované pracoviská. Tieto stanovištia pri zachovaní kvality práce (hlavne zváranie) umožňovali ďalšie zvýšenie produktivity výroby. V roku 2005 potom vstúpila značka Wielton na trh v Nemecku a boli založené sesterské spoločnosti v Rusku a na Ukrajine. Postavenie v Nemecku sa podarilo ďalej výrazne posilniť prevzatím firmy Langendorf GmbH v severovestfálskom Waltrope.
Wielton kladie veľký dôraz na kontakt s používateľmi. Požiadavky praxe sa tento výrobca snaží uviesť aj na trh.
Dlhý rad akvizícií
Sebavedomie spoločnosti rástlo a v roku 2015 sa jej manažéri dostali až za oceán: prevzatím 65 percent akcií výrobcu Fruehauf Trailer Corporation vstúpil Wielton na francúzsky trh. Firma Fruehauf Trailer Corporation je zameraná na výrobu kamiónových návesov. V roku 2018 Wielton prevzal zvyšných 35 percent amerického výrobcu.
V roku 2015 investície do rozvoja pri Wieltone pokračovali. Na juhu Európy, v Taliansku, bola získaná firma Italiana Rimorchi - Viberti. A hneď nasledujúci rok vstúpil Wielton na africký kontinent. Zakúpenie výrobcu dopravnej techniky v Španielsku na začiatku roku 2022 bolo zatiaľ poslednou aktivitou tohto druhu. Vďaka nej sa poľský Wielton vyšvihol do pozície tretieho najväčšieho výrobcu dopravnej techniky na európskom kontinente a desiateho najväčšieho vo svetovom meradle.
Vďaka svojmu rýchlemu rastu sa poľský Wielton stal veľkým a uznávaným koncernom. Dnes sa areál firmy rozkladá na dohromady 260 000 metroch štvorcových zastrešenej plochy hál. Je veľmi rozľahlý, ale zároveň je aj vybavený moderným vybavením, v ktorom hrajú hlavnú rolu široko využívaní roboti. A to ako pri príprave a organizácii materiálu, tak pri zváraní či v najmodernejšej lakovni aj počas montáže. Vysoká produktivita práce a početné akvizície majú svoj podiel na výške ročného obratu, ktorý dosahuje 400 miliónov eur. Pre bližšiu predstavu, za rok si zákazníci odoberú celkom 16 000 cestných kamiónov a 3500 nových strojov Wielton pre odbor poľnohospodárstva.


Vstup do poľnohospodárstva
V oblasti dopravnej techniky pre balíky si firma Wielton v tomto roku rozširuje sortiment – ​​popri existujúcich prívesoch prichádza s novými návesmi, ako bez hydraulicky ovládaných bočníc na fixáciu balíkov, tak aj s nimi.
 
Na konci roku 2008 sa manažéri Wieltonu definitívne rozhodli rozšíriť si pole pôsobnosti a vstúpiť do oblasti poľnohospodárstva, aj keď povaha poľnohospodárskej výroby je od cestnej prepravy úplne odlišná a iný je aj zákazník. Navyše dopravná technika v poľnohospodárstve musí spoľahlivo pracovať v širokom spektre rôznych podmienok, ktoré sú späté s prostredím mimo cesty, teda off-road. A bežne sú traktorové návesy aj prívesy preťažované a agregované s výkonnými traktormi s obsluhami, ktoré preložený náves v teréne nijako nešetria. Preto Wielton od začiatku kladie veľký dôraz na kontakt s užívateľmi, od ktorých je možné získať cennú spätnú väzbu. Požiadavky praxe sa tento výrobca snaží uviesť na trh, či už v podobe zaujímavých inovácií u existujúcich produktov alebo úplne novej techniky.
Sortiment strojov pre poľnohospodársku prepravu uviedla značka Wielton Agro na trh oficiálne v roku 2009. Zároveň boli rozšírené kapacity v sídle spoločnosti - bolo otvorené novo vybudované výskumné a vývojové centrum. Moderné prostredie pre vývoj nových strojov neskôr vhodne doplnilo unikátne zariadenie na testovanie, kde sa vysoko intenzívnym testovaním prototypov v priebehu krátkej doby nechajú odhaliť prípadné slabé miesta. Na trh sú tak uvádzané vždy iba dôkladne preverené stroje.
Inovatívne a spoľahlivé stroje
V oblasti cestnej techniky má Wielton v mnohých krajinách vedúcu úlohu na trhu a v oblasti poľnohospodárskej prepravy sa k nej stále viac približuje.
A odkiaľ pochádza takýto úspech? Vlastný vývoj aj testovanie, preverené výrobné kapacity, inovácie a načúvanie zákazníkom. Tak napríklad pri výrobe vaní pre traktorové sklápače sa využíva špeciálny postup, poskytujúci dlhú životnosť a vysokú pevnosť pri nízkej hmotnosti. Po novom sú vane v špeciálnom konickom prevedení. V praxi oceňujú zákazníci u týchto vaní aj perfektné vyprázdnenie materiálu pri vysýpaní, kedy nezostáva nič zachytené vo vnútornom priestore návesu.
K ďalším oceňovaným vlastnostiam patrí stabilita v ťažkom teréne a malá náročnosť na ťahový výkon traktora v pomere k ložnému objemu. Traktorové návesy vyrába Wielton v jedno-, dvoj- aj trojnápravovom prevedení s jedno- či trojstranným, v menšej miere aj dvojstranným sklápaním. Najväčší model ponúka užitočnú hmotnosť 25 500 kg. Sortiment prívesov je tiež široký, na prevoz veľkých objemov materiálu je vhodný najväčší typ s užitočnou hmotnosťou 19 000 kg. Veľkého uznania praxe sa dočkali prívesy na prevoz balíkov, pri ktorých výrobca pre rok 2022 prichádza s trojicou noviniek.
Do roku 2022 s novinkami
Obľúbený traktorový plošinový príves s hydraulicky ovládanými bočnicami pre fixáciu balíkov je novo k dispozícii aj ako dvojnápravový (označenie PRS-2S/S12H) s nosnosťou 12 ton. Je to teda menší braček známeho veľkého modelu Wielton PRS-32S/S24 s trojicou náprav a užitočnou hmotnosťou 19,5 tony. Užitočná hmotnosť je síce nižšia, ale cúvanie je jednoduchšie. A v tomto roku firma Wielton osloví aj poľnohospodárov, ktorí volia radšej návesy – nový model PRC-2S/S12H má taktiež plošinu s hydraulicky ovládanými bočnicami, ale tandemovú nápravu vzadu a vpredu pevnú oj. Agreguje sa teda ako náves a časť svojej hmotnosti i nákladu prenáša na traktor. Užitočné zaťaženie dosahuje 12 ton, rovnako ako pri ďalšej novinke, návesu na prepravu balíkov bez vlastnej fixácie PRC-2S/S12.
A rok 2022 je pre firmu Wielton prelomový aj v ďalšom ohľade. Svoj sortiment si rozširuje o veľkokapacitný náves na prepravu rezanky. Má označenie PRC-2/V40, je postavený na odskúšanom podvozku s tandemovou nápravou s parabolickým odpružením a pýši sa nosnosťou 24 ton. S týmto strojom prichádza firma Wielton na trh prvýkrát s návesom, ktorý sa vyprázdňuje inak, než vyklápaním materiálu. Rezanka je z ložnej plochy dopravená von reťazovým podlahovým dopravníkom.
Uvedené novinky mala firma Wielton pripravené pre medzinárodný veľtrh Techagro 2022. Veľtrh bol ale presunutý na rok 2024, avšak všetky nové stroje si záujemcovia môžu zaobstarať už v tomto roku.
 Text a foto Petr Beneš
 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down