Spresnila, že súčasné dramatické zvyšovanie cien potravín vytvára podhubie pre podvody s nimi a ich falšovanie. Väčšina z nich pritom končí vo verejnom stravovaní, problematický je aj ich ambulantný predaj. PKS preto podľa nej vyzýva na reformu úradnej kontroly potravín a presun kontroly v zariadeniach spoločného stravovania z regionálnych úradov verejného zdravotníctva na regionálne veterinárne a potravinové správy. Ostražité by mali byť aj samosprávy a dôsledne nahlasovať úradom kontroly ambulantný predaj.
Upozornila, že Slovenská republika je špecifická z pohľadu organizácie úradnej kontroly potravín, ktorej kompetencie sú rozdelené medzi regionálne veterinárne a potravinové správy a regionálne úrady verejného zdravotníctva. Prípady z minulosti ukázali, že práve toto je slabou stránkou v efektívnosti a rýchlosti identifikácie a stiahnutia problematických výrobkov z trhu, a to najmä v zariadeniach spoločného stravovania.
V momente, kedy kontrolné orgány na základe vzájomnej komunikácie identifikujú prevádzky, do ktorých boli problematické potraviny dodané, sú už tie dávno spotrebované, pričom ide predovšetkým o produkty živočíšneho pôvodu - mäso, vajcia, prípadne mliečne výrobky. Z tohto dôvodu by mala byť podľa PKS zodpovednosť za úradnú kontrolu potravín v zariadeniach spoločného stravovania prenesená na regionálne veterinárne a potravinové správy.
"Prevádzky spoločného stravovania sú skutočnou šedou zónou, čo sa týka kvality, pôvodu a bezpečnosti používaných potravín. Súčasný ekonomický tlak na udržanie prijateľnej ceny podávaných jedál pri náraste cien surovín zvyšuje nebezpečenstvo, že prevádzkovatelia siahnu po surovinách, ktoré nespĺňajú požiadavky na ich bezpečnosť a kvalitu. V záujme ochrany spotrebiteľa je preto kľúčové maximálne zefektívniť úradnú kontrolu," uviedol Daniel Poturnay, prezident PKS.
Ďalšou problematickou oblasťou je podľa Venhartovej ambulantný predaj potravín, najmä v severných okresoch Slovenska, pri ktorom je distribútormi z Poľska porušované dodržiavanie hygienických požiadaviek na prepravu, zachovávanie teplotného reťazca a aj označovanie. Samosprávy sú pritom povinné ambulantný predaj oznámiť aj príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.
"PKS všetkým prevádzkovateľom spoločného stravovania, ale aj spotrebiteľom odporúča, aby výrobky odoberali od osvedčených dodávateľov a vždy si overili pôvod dodávaných potravín. V tejto neľahkej dobe je rovnako dôležité podporiť ich dodávateľov zo Slovenska a udržať tak v našej krajine zamestnanosť a pridanú hodnotu," uzatvoril Poturnay.
(tasr)