19.09.2022 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Africký mor ošípaných nepozná hranice...

Slovenská asociácia chovateľov ošípaných (SACHO) zorganizovala 13. septembra odbornú konferenciu s názvom Ochrana chovov pred africkým morom ošípaných. Jej cieľom bolo poskytnúť čo najviac aktuálnych informácií, ktoré sa týkajú tejto mimoriadne nákazlivej choroby.  

Africký mor ošípaných (AMO) má zničujúci vplyv na chov domácich ošípaných, potravinársky priemysel s bravčovým mäsom, diviačiu zver a medzinárodný obchod so zvieratami a mäsom ošípaných a diviakov. Má spoločenský i sociálny dopad a zasahuje do výkonu poľovníctva. Zatiaľ neexistuje účinná terapia a chýba aj účinná vakcína.
Počet chovov ošípaných naďalej klesá a tým tiež sebestačnosť, ktorá je v tomto segmente na úrovni 20 až 22 %. Ako uviedol Ladislav Sedmák, predseda predstavenstva SACHO, príčin znižovania sebestačnosti v bravčovom mäse je niekoľko, a nie sú len výsledkom neschopnosti slovenských chovateľov.
„Sú to vonkajšie faktory, ktoré nedokážeme ovplyvniť, ale majú devastačný účinok na všetkých chovateľov, bez rozdielu. Bez skutočnej pomoci štátu nie je možné tento trend zvrátiť. Nám chovateľom už niekoľko rokov nedá spávať téma afrického moru ošípaných. Tento, vyše sto rokov známy vírus s vysokou infekčnosťou a mortalitou nám ukázal svoju silu, a to najmä v poslednej dekáde, kedy naplno zasiahol veľkú časť východnej a strednej Európy. Až rozšírením do Ázie, najmä Číny sa stal celosvetovým problémom, a svet sa snaží nájsť riešenia prostredníctvom rôznych eradikačných plánov, plánov stratégií a vývojom vakcín. Napriek týmto snahám sa vírus šíri a ohrozuje ďalšie chovy,“ konštatoval Ladislav Sedmák.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 38.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down