31.10.2022 | 02:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Svet sa stal jednou veľkou globálnou dedinou

V predošlom vydaní Roľníckych novín sme vás informovali o súčasnom stave na trhu s mliekom u nás a v Írsku. Išlo o prednášky, ktoré odzneli na Dni prvovýrobcov mlieka, zameranom na výzvy a možnosti výroby mlieka v podmienkach nákladovej krízy.

Tony O´Regan, majiteľ Woodbrook Farm a predseda írskej pobočky European Dairy Farmers (EDF), navštívil Slovensko v roku 2013, kedy na obdobnom podujatí oboznámil prvovýrobcov mlieka s výzvami, ktorým čelili chovatelia dojníc v Írsku. Teraz prišiel opäť, aby informoval o tom, ako sa za uplynulý časový úsek podarilo farmárom ustáť aj ďalšie, novšie výzvy.
„V roku 2013 sa končilo vyše 30-ročné obdobie veľkej frustrácie z vysokých nákladov a z regulovaných cien našich konečných produktov. Išlo o obdobie nadchádzajúcich zmien. Prvou výzvou bola vysoká cenová volatilita - nestálosť, keď v roku 2009 klesla priemerná cena za mlieko až na 22 centov za liter. V roku 2013 stúpla cena mlieka na 39 centov a v roku 2022 už na 62,7 centov za liter. Konkrétne na našej farme sa podarilo v tomto roku dosiahnuť priemernú cenu 68 centov a v septembri až 80 centov za liter. Nechcem sa týmto chvastať, práve naopak, skôr vás vyprovokovať k tomu, že keď je to možné niekde v Európe, prečo by to nemohlo byť reálne aj u vás,“ konštatoval Tony O´Regan.

Ukážka - viď sekcia VIDEÁ.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 44.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down