11.04.2023 | 11:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ďatelinotrávne miešanky v horských podmienkach

Viacročné krmoviny na ornej pôde predstavujú jednoduché (dvojkomponentné) ďatelinotrávne miešanky (ĎTM).

Tvorené sú ďatelinou lúčnou (2n i 4n) a trávnym druhom, ktorým je v ostatnej dobe predovšetkým medzirodový hybrid tráv (x Festulolium - Lolium multiflorum LAMK. x Festuca arundinacea Schreb., alebo Lolium multiflorum LAMK. x Festuca pratensis Huds.), ktorý je v Listine registrovaných odrôd vedený aj ako kostravovec. Jednoduché ďatelinotrávne miešanky sú výhodnejšie ako čisté výsevy ďateliny lúčnej pre nižšiu zaburinenosť a chorobnosť, pričom poskytujú spravidla i vyššie úrody sušiny. Ich prednosti sú aj v tom, že vytvárajú viac koreňovej hmoty a účinnejšie chránia pôdu pred eróziou. Po poškodení porastu ho trávna zložka kompletizuje, pretože trávy majú v porovnaní s ďatelinami lepšiu regeneračnú schopnosť.

Pestovanie ďatelinotrávnych miešaniek je možné hodnotiť z niekoľkých hľadísk. Z krmovinárskeho hľadiska poskytujú krm s vyrovnaným pomerom živín, ktorý je vďaka obsahu vodorozpustných cukrov v trávach chutnejší a vďaka priaznivejšiemu podielu aminokyselín, minerálnych látok a vitamínov biologicky hodnotnejší ako z čistého porastu tráv.
Z agronomického hľadiska sú ĎTM výbornými predplodinami hlavne pre rozdielnu hĺbku a rozloženie koreňovej sústavy, pričom po poslednej kosbe zanechávajú na ploche množstvo organickej hmoty, čo prispieva k zlepšeniu štruktúry pôdy. Ekonomické hľadisko zohľadňuje náklady na prípravu pôdy, osivo a založenie porastu, ktoré sa rozložia na viac pestovateľských rokov. Nezanedbateľná je úspora dusíkatých hnojív (pútanie vzdušného dusíka rizóbiami ďateliny lúčnej) a nákladov na ich aplikáciu.

Viac sa dočítate v príspevku Ing. IVETY ILAVSKEJ, PhD. a kol. z NPPC - VÚRV - Ústavu trávnych porastov a horského poľnohospodárstva, Banská Bystrica - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 14.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down