Mlieko a mliečne výrobky nie sú iba bežnou potravinou, obsahujú totiž dôležité látky pre zdravú výživu ľudí a zvlášť detí. Z hľadiska biologickej a energetickej hodnoty predstavujú najvyrovnanejšiu a najcennejšiu potravinovú komoditu.
Počet obyvateľov vo svete stále prudko narastá a pritom sa sústavne znižujú plochy poľnohospodárskej pôdy a tým sa potraviny, vrátane mliečnych výrobkov, stávajú celosvetovo strategickou surovinou. Z tohto dôvodu by úlohou každého štátu malo byť zabezpečiť ich dobrú kvalitu a dostatočnosť podľa možností z vlastných zdrojov.
Vzhľadom na jedinečný prínos mlieka a mliečnych výrobkov pre zdravie ľudí, odborníci na výživu a lekári z vyspelých krajín už v roku 1957 odporučili, aby sa v celom svete slávil aj Deň mlieka, bez ohľadu na jeho pôvod. Oslava dňa mlieka však nemá slúžiť na obchodnú propagáciu mliečnych výrobkov, ale má pripomenúť prínos mliečnej výživy pre zdravie ľudí a zvlášť detí. V posledných rokoch Medzinárodná mliekarenská federácia (IDF) presunula oslavu mlieka na 1. júna. Je to hlavne preto, lebo najmä deťom je potrebné pripomenúť prínos pre zdravie a naučiť ich konzumovať zdravé mliečne výrobky.
Práve počas osláv Svetového dňa mlieka by sme aj u nás mali rozvinúť zvlášť na školách akcie, ktoré napomôžu zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov, pretože nie v každej domácnosti sa dostatočne využívajú mliečne výrobky pri stravovaní. Tiež pri školskom stravovaní a v školských bufetoch nie všade využívajú mliečne výrobky v dostatočnom sortimente a množstve.
Pre deti v školskom veku by sa malo podávať viac mliečnych výrobkov, ako sú napr. kyslomliečne výrobky, jogurty, tvarohy či syrové jedlá. Konzumácia mliečnych výrobkov je dôležitá aj pre dospelých ľudí, lebo pomocou vybraných druhov, najmä fermentovaných mliečnych výrobkov možno pomáhať i pri liečení rôznych zdravotných problémov.
Podľa odporúčaní skúsených odborníkov na výživu, by každý z nás mal skonzumovať denne aspoň 2 dcl fermentovaných mliečnych nápojov alebo 10 dkg syrárskych výrobkov. Deti by mohli konzumovať mlieko aj vo forme kakaa alebo spolu s cereáliami. Vynikajúce probiotické účinky majú fermentované mliečne výrobky z ovčieho a kozieho mlieka.
Viac sa dočítate v príspevku Ing. KAROLA HERIANA, CSc. zo Žiliny - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 23.