04.06.2023 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ďalší krok nazad v sebestačnosti vajec...

Konzumné slepačie vajcia boli ešte pred piatimi rokmi potravinou, ktorá bola na Slovensku najvyššie z pohľadu domácej sebestačnosti. Pohybovala sa v rozmedzí 90 až 100 percent, čo bola najvyššia hodnota spomedzi živočíšnych komodít. Dnes sme na úrovni 80 percent, čo je najnižšia hladina za posledných 30 rokov.

Tomuto negatívnemu trendu zodpovedajú aj štatistické údaje za rok 2022. Na Slovensku vlani približne 3 milióny sliepok znieslo vyše 1 miliardu vajec, čo je oproti roku 2021 menej o 26,6 miliónov kusov. Z tohto množstva, 660 miliónov kusov pochádza z priemyselných veľkochovov, čo je pokles o takmer 4 percentá. V intenzívnych chovoch sa na farmách vyprodukovalo 658,7 miliónov ks konzumných vajec, čo predstavuje pokles o 3,9 % oproti minulému roku. Ukončením činnosti niekoľkých menších chovateľov z dôvodu vysokých výrobných nákladov a z dôvodu rekonštrukcií klietkových chovov sa celkový počet nosníc v SR medziročne znížil o 77 321 kusov.

Ako hovorí podpredseda Únie hydinárov Slovenska, riaditeľ spoločnosti Novogal Dvory nad Žitavou Ladislav Birčák, v nasledujúcich rokoch sa situácia môže reálne zhoršiť. „V našich zemepisných šírkach sa nosnice desaťročia chovajú predovšetkým v klietkach, kde majú všetky podmienky na to, na čo sú určené. Podiel vajec z klietkových chovov na celkovom objeme výroby vlani na slovenských farmách je približne na úrovni 73,5 percenta. Vajcia z podstielkových chovov majú podiel na celkovej produkcii 22, %, z voľných výbehov 3,7 % a nepatrný objem predstavujú vajcia z ekologických chovov.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 23.

 

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down