12.06.2023 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prasnica v jednom vrhu porodila rekordných 41 prasiatok

Prasnica v brazílskej obci Faxinal dos Guedes v Santa Catarina porodila v máji neuveriteľných 41 prasiatok v jedinom vrhu. Počet je oveľa vyšší ako brazílsky priemer, a to 12 prasiatok na komerčných prasacích farmách.

Dalla Costa, výskumník centra Embrapa Suínos e Aves Osmar prezradil, že za 37 rokov, čo sa venuje profesionálnemu chovu ošípaných si nepamätá prípad s takým vysokým číslom.  Vysoko výkonná prasnica obvykle porodí 36 ciciakov za celý rok, s priemerom 2,4 pôrodov za 12 mesiacov. Najlepšie komerčné farmy dosahujú priemer 14 a 16 prasiatok.
„Ide o veľmi vzácny jav, ktorý možno vysvetliť len súborom faktorov, ako je hyperovulácia a mimoriadne kvalitné spermie, veľmi dobrý manažment chovu a výživy,“ hovorí Dalla Costa.
Pôrod prasnice - rekordérky na farme Granja Dal Bó trval takmer päť hodín. Manažér farmy Ernani Funini uviedol, že super výsledok je vzácny, ale je tiež dôsledkom viacerých zlepšení prevedených na farme v posledných mesiacoch. Najvyšší počet pri jedinom pôrode zatiaľ dosiahol maximum 26 prasiatok. Majiteľ chovu Granja Elton Dal Bó poznamenal, že to dokazuje výkon pracovného tímu.
Prasnica má bežne sedem párov ceckov a vďaka genetickej evolúcii majú niektoré už osem párov. Napriek tomu je 14 alebo 16 ceckov príliš málo na to, aby nakŕmili 41 ciciakov. Odporúčaným postupom v týchto prípadoch je použitie kojacich prasníc a tiež striedanie kŕmnych zmien medzi jednotlivými prasiatkami. „V každom prípade, kvôli veľkému počtu živo narodených prasiatok sú celkom malé a väčšina z nich nemusí prežiť,“ vysvetlil Dalla Costa.
Ďalšie prípady hyper plodnosti sa vyskytli v apríli 2020, kedy prasnica v brazílskej obci Saudades porodila 36 prasiatok, a v júli 2020 v obci Herciliópolis, keď mali 34 prasiatok v jednom vrhu. Vrhy s veľkým počtom mláďat nebývajú rentabilné. Navzdory dobrým reprodukčným podmienkam sú možnosti vývoja veľmi malých ciciakov fatálne ohrozené, čo má vplyv na zootechnické ukazovatele a úžitkovosť.
Zdroj: PigProgress

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down