12.06.2023 | 01:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Divina: domáca trvalo udržateľná potravina

V súvislosti s pandémiou koronavírusu a súvisiaceho lockdownu sa do popredia dostala otázka potravinovej sebestačnosti Slovenska. Medzi domáce trvalo udržateľné potravinové zdroje živočíšneho pôvodu patrí aj divina (synonymum zverina). 

Význam diviny ako hodnotnej potraviny pre človeka, ktorej je v súčasnosti vzhľadom na vysoké stavy raticovej zveri dostatok, vyústil do založenia Komoditnej rady pre zverinu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR).
Divina predstavuje vo výžive človeka hodnotnú prírodnú potravinu, ktorú konzumovali už naši predchodcovia. Na trávenie chudého mäsa sa človek prispôsobil podstatne skôr ako na mäso šľachtených hospodárskych zvierat. Zverina obsahuje bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou. V porovnaní s inými druhmi mäsa obsahuje vyšší podiel esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre ľudský organizmus dôležité, lebo tým, že ich nie je schopný sám vytvárať, musí ich potrebu pokrývať z potravy.
Obsah vnútrosvalového tuku je nižší ako v mäse tradičných hospodárskych zvierat. Okrem toho, dietetickou prednosťou tuku obsiahnutého napr. v jelenine je, že obsahuje vysoký podiel polynenasýtených mastných kyselín omega-6 a omega-3, ktoré zároveň dosahujú pre výživu a zdravie človeka vhodnejší vzájomný pomer (1:2) ako iné druhy mäsa. Jelenina obsahuje množstvo vitamínov skupiny B, najmä B1, B2 a B5. Cholesterol v jelenine je nižší ako v mäse hydiny. Na základe dietetických vlastností je preto možné v kuchyni stavať jeleninu prinajmenšom na úroveň teľaciny alebo hydiny.
Zverina má vysokú etickú hodnotu, a v tomto zmysle vyššiu ako väčšina potravín živočíšneho pôvodu, lebo pri voľne žijúcej zveri sa prakticky nevyskytujú problémy s ochranou zvierat, ktoré môžu vznikať pri určitých spôsoboch chovu, transportu či zabíjania hospodárskych zvierat.
Taktiež ekologická hodnota jeleniny je vysoká, lebo na rozdiel od produkcie väčšiny ostatných potravín, a to ako živočíšneho, tak aj rastlinného pôvodu, je zaťaženie životného prostredia zanedbateľné.

Viac sa dočítate v článku Ing. Matúša Rajského, PhD. z NPPC – VÚŽV - Odboru výživy a malých hospodárskych zvierat - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 23.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down