03.07.2023 | 11:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Ako sa vyvíja spotreba mliečnych výrobkov?

Mlieko a mliečne výrobky majú nezastupiteľné miesto vo výžive ľudí. Sú nenahraditeľným zdrojom výživných látok dôležitých pre rast ľudského organizmu, ale aj liekom takmer pre všetky vekové kategórie ľudí.

Prostredníctvom mlieka a vybratých mliečnych výrobkov si môže každý človek od útleho veku až po starobu liečiť svoje zdravotné problémy napríklad so zažívaním, s metabolizmom či krvným tlakom. Mlieko a najmä jeho fermentované výrobky (rôzne fermentované probiotické nápoje, syry) sú nenahraditeľným zdrojom všetkých pre život potrebných látok a tieto treba vhodne aplikovať do pravidelného jedálneho lístka. Mlieko a  mliečne výrobky predstavujú z hľadiska energetickej a biologickej hodnoty najvyrovnanejšiu a najcennejšiu potravinovú komoditu. Samotná produkcia mlieka má aj širší socioekonomický prínos, a to vo využití lúk a pasienkov, v zamestnanosti ľudí na vidieku, v krajinotvorbe a tiež pri rozvoji agroturistiky.
Celosvetová spotreba všetkých mliečnych výrobkov pri počte 7,9 miliárd ľudí v roku 2021 po prepočte na mlieko bola hodnotená na 118,2 kg mlieka na osobu a rok. Táto spotreba pritom celoročne stúpa o 1,6 až 2,1 %. Spotreba mliečnych výrobkov v posledných rokoch bola vo svete, ale aj u nás poznačená pandémiou.
Celková spotreba mliečnych výrobkov v Európe v roku 2021 bola 283 kg na osobu, v Ázii 80,1 kg, v Severnej Amerike 264,2 kg, v Afrike 58,3 kg a v Oceánii 229,1 kg. Najvyššia spotreba mliečnych výrobkov, a to najmä syrov bola znova v Európe. Pritom v západoeurópskych štátoch bola spotreba mliečnych výrobkov na obyvateľa a rok až do 320 kg, pričom u našich susedov v Českej republike bola spotreba 262 kg. Na Slovensku je celková spotreba mliečnych výrobkov, vrátane ovčích výrobkov iba 189 kg na osobu a rok.
Podobne aj v spotrebe syrov prevládajú vyspelé štáty Európy. Najvyššia spotreba syrov je v Grécku, a to až vyše 34 kg na osobu a rok. Pred štyrmi rokmi bola vysoká spotreba syrov 26,7 kg vo Francúzsku, vo Fínsku 25,6 kg, v Nemecku 24,6 kg, v Dánsku 24,6 kg, vo Švajčiarsku 24,1 kg, v Estónsku 21,5 kg, v Rakúsku 20,9 kg a vyše 20 kg na osobu a rok bola spotreba syrov v Taliansku, Holandsku a vo Švédsku. Vo východoeurópskych štátoch bola spotreba syrov tiež pomerne vysoká - v Litve 18,9 kg, v ČR 16,6 kg a v Bulharsku 16,4 kg na osobu a rok. V tom čase bola na Slovensku spotreba syrov 14,7 kg, avšak aj vrátane tavených syrov a tvarohu, ktoré sa v štatistikách nezapočítavajú medzi syry.

Viac sa dočítate v príspevku Ing. Karola Heriana - v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 27.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down