14.07.2023 | 08:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tepelným stresom trpí aj hydina v halách

Hydina počas horúčav trpí stresom z vysokých teplôt, čo sa prejavuje znížením produkcie, zhoršením zdravotného stavu a úhynmi. Včasná príprava technických zariadení, ako aj správny cit pre manažovanie klímy v stajni a kŕmenia dáva zvieratám možnosť úspešne prežiť letné mesiace.

Hydina sa nevie potiť a prebytočnú telesnú energiu musí odovzdávať vyparovaním cez dýchací trakt, čo už pri beztak vysokej telesnej teplote od 41 do 42 °C vedie v dôsledku akumulácie tepla ľahko k prehriatiu. Inak je to u kuriatok, ktoré v prvých dňoch a týždňoch života potrebujú príjemné teplo.

Nosnice, ale aj brojlery a mladé sliepky vo veku nad 25 dní začínajú od stajňovej teploty, resp. teploty okolia od 22 °C svoj denný príjem potravy minimálne redukovať. Ak teplota okolia stúpa od 25 do 30 °C, znižuje sa denný príjem krmiva o 20 % a ak stúpa k 35 °C, tak dokonca až o 40 %.
Následky sú zrejmé - znížený prírastok, nepatrná hmotnosť vajec a pokles dennej produkcie. Prináša to citeľné straty príjmov v prípade, že takéto periódy horúčav majú dlhšie trvanie, alebo pripadajú na konečnú fázu výkrmu brojlerov. Nárast teplôt k 35 °C spôsobuje výrazne zníženie príjmu krmiva, úhyny, najmä v prípade ťažkých nosníc a výkrmových kurčiat. Kritický stav je pri teplote vzduchu v objekte nad 38 °C - nastáva celkové vyčerpanie organizmu, produkcia vajec a spotreba krmiva sú minimálne a spotreba pitnej vody je vysoká.

Viac sa dočítate v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 28.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down