Celosvetovo sa využíva asi 2 000 druhov jedlého hmyzu vo vyše 110 krajinách sveta. Koník sťahovavý (Locusta migratoria) je v podstate jedným z najviac konzumovaných druhov jedlého hmyzu pre vysoký obsah bielkovín, tukov, minerálnych látok, vitamínov a vlákniny. Na konzumáciu bol schválený Európskou komisiou v roku 2021.
Štúdie ukázali, že obsah bielkovín v tele afrického sťahovavého koníka na 100 g sušiny je 50 - 62 %. Pre porovnanie s obsahom bielkovín vo vajciach (95 %) a v hovädzom mäse (98 %) je to približne polovičné množstvo. Bielkoviny ako biologické makromolekuly sú zložené prevažne z aminokyselín. Telá jedlého hmyzu obsahujú až 70 % aminokyselín, pričom obsah esenciálnych (naše telo nevie vytvoriť) je až 30 %, čo sa blíži k správnemu pomeru, ako uvádza Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Koník sťahovavý obsahuje viac ako 15 % fenylalanínu a tyrozínu. Navyše, bielkoviny hmyzu vykazujú antioxidačný účinok, čo môže byť prirodzenou terapiou proti chorobám spojených s oxidačným stresom, ako sú kardiovaskulárne, neurodegeneratívne a chronické ochorenia obličiek, cukrovka a rakovina.
Tuky a sacharidy
Obsah tuku v tele hmyzu sa líši od iných zvierat a líši sa aj v rámci druhu hmyzu. Dôležitý vplyv na obsah tuku má aj sezóna a vývojová fáza hmyzu. Koník sťahovavý predstavuje dobrý zdroj tukových zložiek. Triglyceridy tvoria 80 % celkového tuku prítomného v tele hmyzu, zatiaľ čo fosfolipidy tvoria menej ako 20 %. Tuk v sušine tela koníka predstavuje 13 - 20 %, pričom bolo identifikovaných 25 druhov mastných kyselín. Nasýtené mastné kyseliny tvoria cca 84 mg/g a nenasýtené mastné kyseliny 121 mg/g, z toho 12 mg/g omega-6 a 25 mg/g omega-3.
Sacharidy tvoria nízke percento jedlého hmyzu v porovnaní s inými živinami. Štúdie preukázali, že percento sacharidov v tele koníka sa pohybuje medzi 4 a 6 %. Chitín ako hlavný sacharid zložky tela hmyzu tvorí v priemere 17 % dospelého jedinca, pričom tento pomer klesá v kuklách a larvách. Exoskelet hmyzu obsahuje chitín, ktorý sa považuje za hlavný zdroj vlákniny...
Celý článok Ing. Evy Ivanišovej, PhD. zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 32.