Zväz chovateľov ošípaných na Slovensku - družstvo (ZCHOS-D) zorganizoval 22. septembra v poradí 9. ročník Chovateľského dňa ošípaných.
NITRA. Podujatie, ktoré sa uskutočnilo v areáli agrokomplexu NÁRODNÉ VÝSTAVISKO, š. p., bolo zamerané na podporu slovenského chovu ošípaných a konzumácie domáceho bravčového mäsa.
Chovateľský deň mal odborno-spoločenský charakter - nechýbali odborné prednášky a ani tradičná súťaž vo varení gulášu zo slovenského bravčového mäsa priamo z farmy, ktoré dodal František Uhliarik, konateľ firmy Chovmat F.U., s. r. o., Rastislavice. Samozrejmosťou bola ochutnávka a posedenie s priateľmi a chovateľmi ošípaných, spracovateľmi a distribútormi bravčového mäsa či výrobcami kŕmnych zmesí. Kolekciu živých ošípaných - krížence plemien biele ušľachtilé, yorkshire a pietrain - zabezpečilo Poľnohospodárske družstvo Devio Nové Sady.
V odbornej časti sa konzultant Miloš Kubíček z českej spoločnosti Trouw Nutrition Biofaktory, s. r. o. prezentoval praktickými radami ohľadom odchovu mladých, tzv. predpubertálnych plemenných prasničiek. Doc. Ing. Michal Rolinec, PhD. z Ústavu výživy a genomiky na SPU v Nitre sa vo svojej prednáške venoval vplyvu používania antibiotík alebo kŕmneho aditíva na vybrané gény antibiotickej rezistencie pri odstavčatách.
O možnostiach spolupráce so slovenskými chovateľmi pri tvorbe nových línií kancov hovoril Ing. Filip Offenbartl, vedúci divízie ošípaných plemenárskej a chovateľskej spoločnosti CBS - Czech Breeding Services, s. r. o. Z tej istej spoločnosti prednášal aj Ing. Emil Bazala, ktorý vo svojom vystúpení komentoval video z farmy prasníc a poskytol tak praktický návod na maximalizáciu výroby prasiat od prasnice. Špecialista na ošípané z firmy De Heus, s. r. o. - Ing. František Varga referoval na tému Kŕmenie odstavčiat po odstave bez používania zinku. Niektoré prednášky, ktoré na tomto podujatí odzneli, vám v našich novinách postupne predstavíme.
Svoje kulinárske umenie v súťaži vo varení gulášu predviedlo sedem tímov - konkrétne Agrokomplex NÁRODNÉ VÝSTAVISKO, š. p., Plemenárske služby SR, š. p., SPU - Ústav chovu zvierat, MPRV SR - Odbor ŽV, ZCHOS-D, NPPC - VÚŽV Nitra a Plemenárska inšpekcia SR. Hodnotili sa tri kategórie, a to kvalita guláša, prezentácia stolovania a voľba nápoja. Rozhodovala komisia na čele s Ing. Martinou Gondekovou, PhD. z VÚŽV Nitra. V stolovaní zvíťazil tím nitrianskeho Agrokomplexu, avšak celkovým víťazom sa stali pracovníci Plemenárskych služieb SR, ktorých guláš chutil zo všetkých najviac.