Prepájame vedu, koncepty a skúsenosti s praxou

Komfortné klimatizované stajne, čistenie podláh pomocou splachovacieho systému, prvotriedna kvalita vzduchu, nízke emisie, digitálny zber údajov, inteligentné softvérové riešenia – to je realita na dvoch mliečnych farmách spoločnosti Sano v maďarskom Komárome a neďalekom Cséme. Viac nám o tom porozpráva Mgr. Martin Stieranka, prokurista výživárskej spoločnosti Sano - Moderná výživa zvierat s.r.o., ktorá je členom holdingu, pod ktorý tieto farmy spadajú.

rn hovorili

Spoločnosť Sano prevzala pred tromi rokmi poľnohospodársky podnik Solum AG v blízkosti slovenských hraníc, v katastrálnom území Komárom, neďaleko výrobného závodu Sano. O aký podnik ide?
„Ide o špičkový podnik v mnohých ohľadoch. Vznikol v roku 1991, podniká v mliečnom sektore, pestuje krmoviny, zemiaky, vyrába krmivá a má pridruženú výrobu s obalovým materiálom, pričom všetky odvetvia fungujú v plnej súčinnosti. Po nadobudnutí spomenutého podniku sa nám v rovnakom katastri naskytla príležitosť kúpiť aj susedný podnik, kde sa aktuálne chová 900 dojníc holsteinského plemena s potomstvom. Oba podniky boli dlhoročnými konkurentami a súperili od nepamäti. Na farme v Komárome máme 1 250 holsteinských kráv a jalovíc. Obe prevádzky patria so svojou mliečnou úžitkovosťou nad 15 000 kg mlieka medzi tri najlepšie farmy v Maďarsku. Prvú trojku uzatvára podnik Erdöhat, na ktorom spoločnosť Sano zabezpečuje poradenstvo v oblasti výživy hovädzieho dobytka. V podniku ostalo pracovať 220 pôvodných zamestnancov, zmenil sa len manažment vedenia. Sano do neho postupne investuje, farmy sa dobudovávajú, rozvíjajú, budujú sa maštale a nové technológie. Po dôkladnom uvážení sme sa rozhodli oba podniky profilovať ako samostatné subjekty a nespájať ich. Ponechali sme im ich dlhoročnú rivalitu, z ktorej by sme chceli ťažiť aj naďalej.“

Maštale zodpovedajú technickým a welfare normám na vysokej úrovni. Čím sú špecifické?
„Moderné stajne v areáli Solum spĺňajú najvyššie technologické štandardy a požiadavky na dobré životné podmienky zvierat. Samozrejmosťou je klimatizácia. Kombinácia ventilátorov, kontrolovaného rozprašovania vody a otváracích bočných posuvných stien zabezpečuje vyváženú vlhkosť a teplotu.
Maštale sú vybavené systémom splachovania - hnojné chodby sú čistené splachovaním vodou. Po dôkladnej separácii a usadení sa hnojovica privádza do skladovacej nádrže s objemom 40 000 m³, aby bola následne prostredníctvom zavlažovania aplikovaná na polia. Tým sa zabezpečuje nielen úrodná a vysoko výnosná pôda, ale aj efektívne kombinovanie pestovania plodín s moderným chovom zvierat na farme. Vzniknutý separát stelieme pod kravy...

Celý rozhovor je uverejnený v odbornom týždenníku Roľnícke noviny č. 43.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down