06.11.2023 | 05:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Aký je termín postreku proti kučeravosti broskýň?

Kučeravosť broskyňových listov je rozšírenou a známou chorobou. Spôsobuje ju huba grmaník broskyňový.

Už od začiatku pučania možno badať znetvorenie listov, ktoré neskôr vyústi do veľmi nápadného pľuzgierového skučeravenia. Sfarbenie závisí od odrody a býva od žltej až po karmínovočervenú, pričom samotný povrch má slabosivú farbu. Znetvorené listy sú kožovité a lámavé. V priebehu júna sčernejú a opadnú.

Huba prezimuje pod šupinami púčikov. Na jar vo vhodnom počasí infikuje tvoriace sa lístočky už v otvárajúcich sa púčikoch. Počas vegetácie nové infekcie už obyčajne nevznikajú, nové listy bývajú už väčšinou zdravé. Iba vo výnimočne vlhkých podmienkach, ako napríklad v roku 2010, môžu opätovné infekcie vznikať aj v neskoršom období. Vlhké počasie začiatkom jari (časté dažde, ktoré nemusia byť príliš výdatné, hmly a intenzívna rosa) podporuje vývoj choroby. Priebeh teplôt nie je významný, skôr sú vhodnejšie nižšie teploty pod 12 ºC.

Samozrejmým preventívnym opatrením je likvidácia všetkých napadnutých častí stromov ihneď po ich zistení. Ochranný postrek chemickými prípravkami je zvyčajne nevyhnutný každý rok. Pri tomto úkone je najdôležitejšie správne určenie termínu. Občas býva v odbornej literatúre odporúčaný aj jesenný termín postreku po opade listov až do príchodu mrazov, približne v novembri.
Na základe pokusov, ktoré vykonával ÚKSÚP, bolo zistené, že neskorý jesenný postrek nemal vyššiu účinnosť ako jarný postrek. Navyše aj tak po jeho vykonaní je taktiež nevyhnutne potrebné vykonať aj jarné ošetrenie, takže ide tu vlastne o zvýšenie počtu ošetrení bez žiaducej vyššej účinnosti. Takže celkový výsledok je, že jesenný postrek sa neodporúča vykonávať, význam má iba jarný postrek, a to v období nalievania sa púčikov, tesne pred ich otvorením, čo je veľmi krátka doba, ktorú si musí odsledovať každý pestovateľ sám.

Teraz pred koncom vegetácie je vhodná preventívna likvidácia všetkých napadnutých častí, a to listov, plodov, ale aj deformovaných výhonkov. No a na jar je nevyhnutné vykonať ošetrenie povolenými prípravkami, či už podľa vlastných skúseností alebo podľa vydanej signalizácie.

Ing. STANISLAV BAROK, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down