15.11.2023 | 04:11
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prednáška Marion Jansen z OECD priniesla vítaný nadhľad pri tvorbe dlhodobých politík na ochranu nášho poľnohospodárskeho trhu        

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) privítalo na svojej pôde riaditeľku direktoriátu pre obchod a poľnohospodárstvo Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Marion Jansen.

Ústrednou témou návštevy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR bolo predstavenie práce OECD v oblasti poľnohospodárstva. Delegáciu OECD pred prednáškou bilaterálne prijal aj štátny tajomník Vladimír Vnuk.
        V utorok 14. novembra 2023 sa na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR uskutočnila prednáška riaditeľky direktoriátu pre obchod a poľnohospodárstvo OECD Marion Jansen. Prednášku otvoril a delegáciu OECD privítal štátny tajomník rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vladimír Vnuk: "V kontexte súčasnej turbulentnej situácie na medzinárodnom trhu s poľnohospodárskymi komoditami je pre nás na ministerstve mimoriadnym prínosom každý odborník z medzinárodných štruktúr, ktorý nám poskytne vítaný nadhľad, prípadnú prognózu vývoja. Publikácia OECD-FAO pomáha tvorcom politiky lepšie sa pripraviť na určité situácie prostredníctvom výhľadovej analýzy na nasledujúcich 10 rokov."
        Ústrednou témou prednášky a diskusie s expertmi rezortu pôdohospodárstva bola práca a aktuálne výzvy v poľnohospodárstve z pohľadu OECD. "Direktoriát OECD pre obchod a poľnohospodárstvo poskytuje politické analýzy a odporúčania pre vlády s cieľom pomôcť kvalitnejšie rozvíjať obchodné, poľnohospodárske a rybárske politiky, ktoré prispejú k inkluzívnemu a udržateľnému rastu," uviedla pri svojej prvej návšteve Slovenskej republiky Marion Jansen a predstavila vlajkové publikácie za oblasť poľnohospodárstva, ktoré OECD pravidelne publikuje každý rok. Ide o Poľnohospodársky výhľad OECD-FAO a Monitoring a hodnotenie poľnohospodárskych politík OECD.
        Diskutovalo sa aj o trojitej výzve, ktorej aktuálne poľnohospodárstvo z pohľadu OECD čelí:
        1. Poskytovanie potravinovej bezpečnosti a výživy rastúcej svetovej populácii.
        2. Zabezpečenie živobytia miliónov ľudí pracujúcich pozdĺž potravinových reťazcov.
        3. Zabezpečenie environmentálnej udržateľnosti odvetvia.
        Návšteva Marion Jansen potvrdzuje vysoký kredit, ktorý Slovenská republika v oblasti poľnohospodárstva v OECD dlhodobo má: "Slovenská republika má s direktoriátom pre obchod a poľnohospodárstvo OECD intenzívnu spoluprácu, preto bolo pre mňa prirodzené prijať vaše pozvanie a určite sa sem v budúcnosti rada vrátim," uzavrela Marion Jansen.
        Program návštevy riaditeľky direktoriátu pre obchod a poľnohospodárstvo OECD Marion Jansen bude pokračovať v stredu 15. novembra 2023 na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde je naplánovaná výberová celouniverzitná prednáška.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down