19.01.2024 | 12:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

LG jačmene a ponuka jarín pre sezónu 2024

Začiatkom decembra 2023 sa v Mojmírovciach uskutočnil tradičný odborný seminár spoločnosti Limagrain Slovakia, s. r. o., zameraný hlavne na predstavenie portfólia odrôd sladovníckeho jačmeňa pre sezónu 2024, ako aj odrôd jarín - kukurice, slnečnice, hrachu, tritikale a ľanu v kontexte dosiahnutých výsledkov v pokusoch a v praxi.

Hostí podujatia privítal Ing. Ondrej Takáč, Country manažér spoločnosti Limagrain pre Slovensko a Českú republiku. Taktiež Ing. Zdeněk Šonský, manažér pre obilniny spoločnosti Limagrain Česká republika, s.r.o.

Záujem o sladovnícky jačmeň pretrváva

„Slovensko sa v roku 2022 vo vývoze sladu v rámci EÚ umiestnilo na piatom mieste. Vyviezli sme viac ako 250 tisíc ton sladu,“ uviedol Ing. Tomáš Ševčík, manažér spoločnosti Heineken Slovensko Sladovne v Hurbanove, ktorá sa na celkovej ročnej produkcii sladu na Slovensku dosahujúcej 300 tisíc ton podieľa 37 percentami. Na uvedenú produkciu sladu je potrebných 370 000 ton sladovníckeho jačmeňa, ktorú však sladovne nedokážu pokryť z domácich zdrojov. „Na pokrytie kapacít výroby sladovní musíme doviezť 60- až 100 tisíc ton sladovníckeho jačmeňa ročne a to najmä z Českej republiky a Maďarska, čo je v prepočte okolo 12- až 20 tisíc hektárov výmery, ktoré by na Slovensku mohli byť obsiate sladovníckym jačmeňom pre zabezpečenie potrieb výroby našich sladovní,“ dodal T. Ševčík. Vývoj pestovateľských plôch je relatívne stabilný, jačmeň sa v posledných rokoch pestuje zhruba na 110- až 125 tisíc hektároch. Pozitívne hodnotí nárast úrod z hektára - celoslovenský priemer atakuje úroveň cca 5 ton, čo je podľa T. Ševčíka viac než dobré, pričom má rastúci trend: „Vplyv na výšku úrod má hlavne priebeh sezóny a ročníka, v neposlednom rade aj správny výber odrôd a používanie certifikovaných osív.“

Stratégia nákupu pre sezónu 2023/2024

„Z úrody 2024 plánujeme vyrobiť 107 tisíc ton sladu, pričom naše výrobné kapacity sú na úrovni 110 tisíc ton. Na to, aby sme vyrobili kvalitný slad, potrebujeme správne zvolené odrody sladovníckeho jačmeňa, ktorých genetický potenciál pomáha pri spracovaní dosiahnuť parametre požadované pivovarmi,“ uviedol k stratégii nákupu T. Ševčík.

Preferované odrody plánujú nakupovať na úrovni 80 - 85 percent ročnej potreby jačmeňa, čo je 130- až 135 tisíc ton. Sú to odrody LG Tosca, Overture a Tango od spoločnosti Limagrain a odroda Soulmate. Z ozimného jačmeňa sú preferovanými odrodami KWS Scala, Marysell a SY Tepee. Akceptovanými jarnými odrodami v limitovanom množstve na úrovni 15 až 20 percent z potreby sú Kangoo a Laudis 550 a ozimná odroda Casanova. V budúcom roku plánujú do skúšok zaradiť nové odrody. Ako uviedol T. Ševčík veľmi perspektívnou je odroda LG Rhapsody, ktorá bude z úrody 2024 zaradená do veľkých prevádzkových skúšok: „V prvotnom skúšaní dosiahla vysoký stupeň extraktívnosti ako aj prekvasenia a nízky obsah betaglukánov v slade. Sú to parametre, ktoré kvalitatívne aj ekonomicky výrazne ovplyvňujú proces varenia piva.“

Stabilný obchodný partner

V závere T. Ševčík informoval o viacerých projektoch spoločnosti Heineken, významných pre budúci rozvoj pivovaru a sladovne v Hurbanove. „Konkrétne do roku 2026 máme v pláne preinvestovať zhruba 30 miliónov euro do nových technológií s cieľom zabezpečiť zníženie uhlíkovej stopy o 62 percent oproti roku 2018. Celkovo spoločnosť Heineken Slovensko v Hurbanove plánuje do roku 2026 preinvestovať takmer 45 miliónov euro,“ uviedol T. Ševčík k rozsiahlym investíciám spoločnosti, ktorá tým podľa jeho slov potvrdzuje pozíciu stabilného obchodného partnera do nasledujúcich rokov. 

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down