16.02.2024 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kvalitné domáce ovocie – chceme tak veľa?

Jablko je stále typickým zástupcom slovenského ovocia. Keď pozeráme na množstvo výsadieb, pomer tržieb, rozsah investícií ako aj podiel vybratého ovocia v nákupnom košíku slovenského spotrebiteľa, má jablko naďalej viac než 50-percentné zastúpenie. Preto obzretie sa späť bude hlavne z pohľadu jabĺk. Problémy ako aj výzvy sú však veľmi podobné aj pri kôstkovinách a drobnom ovocí.

Otázku v nadpise článku je potrebné si položiť dnes, keď chceme mať pozitívnu odpoveď o štyri až šesť rokov. Ovocie je výnimočné aj v tom, že dnešné rozhodnutie sa prejaví až o niekoľko rokov. Myslím rozvojové rozhodnutia, nie tie negatívne, keď si ovocinár povie, že mu pestovanie ovocia nedáva žiaden zmysel a pristúpi k vyklčovaniu ovocného sadu. Takéto rozhodnutie sa prejaví okamžite v nedodaní ovocia na trh.

Pri vysadení sadu je potrebné počítať nielen s nákladmi na získanie vhodnej polohy na pestovanie, na samotné založenie sadu, ale aj s nákladmi spojenými s niekoľko ročnou starostlivosťou, až po ktorej sa dočkáme prvého ovocia! To je ten rozdiel v porovnaní s inými plodinami, kde je osevný postup kratší a poľnohospodár výrazne skôr uvidí výsledky.

Počas tohto dlhého času musí ovocinár čeliť stále závažnejším výzvam ako sú:

  • Prístup k pôde – výber polôh vhodných na pestovanie ovocia, ktoré by boli vo vlastníctve, prípadne s garanciou dlhodobého nájmu aspoň na 20 rokov.
  • Klimatické zmeny – pravidelný výskyt jarných mrazov, nedostatok závlahovej vody, protiľadovcová ochrana a pod.
  • Nedostatok pracovnej sily – nedostatok motivačných nástrojov pre prácu vonku za každého počasia vtedy, keď je to potrebné a nielen počas pravidelného pracovného času od ôsmej ráno do 16-ej hodiny poobede.
  • Rýchlo sa meniace preferencie trhu a s čím je spojená nevyhnutnosť mať dostatok investičných zdrojov. 

Katastrofický rok 2022

Zaráža ma, keď médiá poukazujú na vysokú ziskovosť poľnohospodárov za rok 2022 a všetkých hádžu do jedného vreca. Malo by sa analyticky ísť hlbšie, viac diferencovať po sektoroch, alebo aj po plodinách a následne realizovať opatrenia na úrovni celej spoločnosti. V pestovateľskej sezóne 2022 predávali naši ovocinári ťažko dopestované jablká za historicky najnižšie ceny. Výška pestovateľských cien bola najnižšia za poslednú dekádu. Pôsobili na to nielen nízke dodávateľské ceny veľkoodberateľom, ale súčasne výrazný nárast energií, ľudskej práce, nafty ako aj obalových materiálov používaných pre umiestňovanie na trh. Toto boli hlavné faktory, ktoré spôsobili zníženie pestovateľských marží na jablkách. Veľmi nízke dodávateľské ceny do obchodnej siete pokračovali naďalej aj v prvej polovici roku 2023, nakoľko zásoby boli dostatočné a trh nemusel reagovať signifikantným zvyšovaním nízkych cien, ktoré pretrvali z jesene 2022. V prvej polovici roku 2023 na zvyšovanie nákladov počas skladovania jadrového ovocia pôsobili nielen náklady na energiu a monitoring pri technológii ULO, ale aj prirodzený úbytok na hmotnosti a zvýšenie podielu zhnitých, alebo inak znehodnotených plodov. Je veľká škoda, že obchod často použil práve jablká za ťahák pre nízke ceny: „jablká sme pre Vás zlacnili pod 0,5€“.

Opakujúce sa mrazy

Prvé odhady úrody jabĺk v roku 2023 vyzerali optimisticky, puky boli nasadené optimálne až do začiatku apríla.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách.

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down