20.02.2024 | 11:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fúzavka cesnaková na jarných cibuľovinách

Fúzavku cesnakovú (Suillia lurida) zaraďujeme do triedy hmyz. Pravdepodobne je striktne fytofágna. Ide o európsky druh, ktorý má jednu generáciu za rok. Rozšírená je v celej Európe. Niekedy poškodzuje veľmi skoré výsadby cibuľových rastlín na jar.

Hlavní hostitelia sú cesnak, cibuľa a pór. Poškodené rastliny sú málo odolné voči napadnutiu saprofytickými hubami. Príznaky poškodenia sa objavujú približne na prelome apríla a mája. Medzi typické príznaky škodcu patrí vädnutie, žltnutie, deformácia a postupné odumieranie listov. Listy sa často krútia.

Larvy sa zavŕtavajú do hostiteľských rastlín, kde vyžierajú chodbičku, v ktorej nájdeme väčšinou jednu larvu. Tiež sa nachádzajú vo vnútri vegetačného vrcholu. Napadnuté hostiteľské rastliny nevytvárajú cibule a majú zakrpatený vzrast. Poškodenie môžeme pokladať za vstupnú bránu pre ďalšie patogény, a to môže viesť až k odumretiu celej rastliny.

Imágo (dospelý jedinec) je hnedožlté s dĺžkou 8 mm. Jeho telo je porastené chĺpkami. Krídla sú sivohnedé s dvoma priečnymi tmavohnedými pásikmi. Vajíčko má bielu farbu. Samičky kladú na každú rastlinu jedno vajíčko a larvy sa liahnu za 15 dní. Jedna samička dokáže naklásť približne 60 vajíčok. Larva škodcu je biela a valcovitá, keď je dorastená meria 8 - 11 mm. Platí, že larvy sú mycetofágne. Ich vývoj prebieha cez 3 instary (vývojové štádia) a trvá asi mesiac. Po dorastení larvy zaliezajú do pôdy a tam sa kuklia. Kukla je hnedá a meria 7 - 8 mm. Prezimuje v štádiu imág, ktoré kladú vajíčka od februára do apríla na cesnak. Embryonálny vývin trvá 10 - 14 dní pri teplotách 7 - 10 ºC. Imága sa liahnu za mesiac.

Ochrana

Ako možnosť ochrany môžeme využiť zakrytie hostiteľských rastlín sieťami (netkanými textíliami). Siete by sa mali umiestniť na cesnak čím skôr na jar, počas prvých slnečných dní a zvýšených teplôt nad 5 - 7 ºC. Pri jarných cibuľových rastlinách sa môžu siete umiestniť trošku neskôr, v závislosti od vývoja rastlín.

Chemická ochrana sa uskutočňuje po oteplení nad 10 ºC, kedy začína nálet imág na rastliny. Využiť môžeme prípravky na ochranu rastlín: Karate Zeon 5 CS, Ninja Zeon 5 CS, Sentinel, Vaztak Pro (účinná látka lambda-cyhalothrin) určené pre profesionálnych používateľov. Karate Zeon 5 CS a Samuraj (oba - účinná látka lambda-cyhalothrin) sú dostupné v malobaleniach pre neprofesionálnych používateľov (záhradkárov).

Ing. MAROŠ LUČAJ, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down