Teplejší začiatok roka

Podľa februárového MARS Bulletinu, ktorý pravidelne vydáva Spoločné výskumné centrum Európskej komisie (JRC) obdobie od 1. januára do 18. februára 2024 prevládalo vo väčšine častí Európy teplejšie počasie ako zvyčajne.

Vo väčšine častí Európy prevládalo teplejšie počasie ako zvyčajne, čo bolo najvýraznejšie na juhu, pričom severozápadné, severné, centrálne a východné regióny zaznamenali vlhšie podmienky ako zvyčajne. Výrazný nedostatok zrážok sa vyskytol v niekoľkých častiach stredozemného a čiernomorského regiónu.

Chladnejšie podmienky ako zvyčajne s teplotnými anomáliami medzi 2 °C a 4 °C (v niektorých oblastiach až 6 °C) pod dlhodobým priemerom (LTA) boli pozorované na Škandinávskom polostrove, v regióne Baltského mora a na severe európskeho Ruska. V častiach týchto regiónov denné priemerné teploty patrili medzi tri najchladnejšie v záznamoch JRC od roku 1991, pričom minimálne denné teploty dosahovali –20 °C a nižšie.

Výrazné prebytky naakumulovanej teploty zasiahli od polovice januára juhovýchod Nemecka, Rakúska, Česka a Slovenska. V Slovinsku, Chorvátsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku prekročili denné priemerné teploty LTA až o 4 °C (v niektorých regiónoch až o 6 °C). Takéto nezvyčajne vysoké teploty v tomto ročnom období majú tendenciu prospievať vývoju plodín, najmä neskorých porastov, ale tiež spôsobujú stratu otužilosti ozimín, čím sa stávajú náchylnými na vymŕzanie.

Viac sa dočítate v Roľníckych novinách

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down