26.03.2024 | 09:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizačná správa: Ochrana stromov pred piliarkou slivkovou

V signalizačnej správe si priblížime piliarku slivkovú (Hoplocampa minúta), ktorá je považovaná za jedného z najzávažnejších škodcov sliviek. Škodcu zaraďujeme do triedy hmyz (Insecta).

Piliarky spôsobujú skorú tzv. nepravú červivosť sliviek a môžu spôsobiť až úplný výpadok úrody. Majú jednu generáciu za rok. Medzi ďalšie hostiteľské rastliny patria jabloň, marhuľa, čerešňa, višňa a hruška. Typickými príznakmi napadnutých plodov hostiteľských rastlín sú dva tmavé otvory - jedným menším otvorom larva škodcu prenikla do plodu, druhým zas plod opustila. Poškodené plody sa vyznačujú tmavou dutinou, kde sa nachádza trus. Rozsah napadnutia závisí od dĺžky a intenzity kvitnutia rastliny, poveternostných podmienok, regiónu a hostiteľskej rastliny. 

Imágo (dospelý jedinec) je 4 - 5 mm dlhé s výrazným čiernym bruškom. Samička kladie 50 - 70 vajíčok. Vajíčka sú sklovito lesklé a svetlozelené. Majú fazuľovitý tvar. Larva je dlhá cca 6 mm, má valcovité telo, belavej, žlto až zelenobielej farby. Všetky plody, do ktorých larvy preniknú, väčšinou padnú na zem. Kukla je biela a uložená v kokóne. Piliarka prezimuje v pôde v poslednom vývinovom štádiu larvy. Kuklenie prebieha koncom marca a v apríli dochádza k liahnutiu imág. Po vyliahnutí kladie samička vajíčka do kališných lístkov práve sa rozvíjajúcich kvetov hostiteľskej rastliny. Larvy poškodzujú plody, ktoré opadávajú spolu s nimi. Potom plody opúšťajú a zavŕtavajú sa do pôdy, kde prezimujú. V teplých podmienkach môžu ukončiť svoj vývoj za 20 - 25 dní.

Upozorňujeme, že ochrana spočíva v jednom dôkladnom postreku hostiteľských rastlín ihneď po ich odkvitnutí, keď opadávajú posledné korunné lupienky kvetov (nie skôr, keď lietajú včely!). Ošetrenie má význam v miestach pravidelných škôd. Odporúča sa zber opadaných plodov ovocia. Chemická ochrana sa odporúča 3 - 5 dní pred kvitnutím alebo hneď po odkvitnutí, keď sa vyskytujú viac ako 2 vajíčka na 100 kvetoch.

Na sledovanie rojenia a odchyt imág sa môžu využiť Arboband-lepové dosky biele (účinná látka polyolefíny), ktoré sú určené pre neprofesionálnych (záhradkárov) aj profesionálnych používateľov. Využiť ich môžeme na monitoring škodcu na jabloni, hruške a slivke. Biele lepové doštičky (účinná látka polyolefíny) sú určené pre neprofesionálnych i profesionálnych používateľov. Využiť ich môžeme na monitoring a signalizáciu v záhrade na ochranu sliviek a jabloní. Stopset B (účinná látka polypropylén) je určený pre neprofesionálnych aj  profesionálnych používateľov. Ide o lepový lapač na odchyt a monitoring škodcu.

Na chemickú ochranu sú povolené insekticídy: Karate Zeon 5 CS, Ninja Zeon 5 CS, Sentinel, Vaztak Pro (účinná látka lambda-cyhalothrin) určené pre profesionálnych používateľov. Neemazal_T_S (účinná látka azadirachtin) je určený pre neprofesionálnych i profesionálnych používateľov a Trebon 30 EC (účinná látka etofenprox) je určený iba pre profesionálnych používateľov. Okrem toho sú proti žravým a cicavým škodcom všeobecne povolené prípravky Decis EW 50, Decis Protech (aj pre neprofesionálov), Delta EW 50, Dinastia a iba pre neprofesionálnych používateľov Decis Al, Sanium Ultra a Sanium Ultra Al (všetky s účinnou látkou deltamethrin).

Ing. MAROŠ LUČAJ, ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down