ForumforAg 2024: Budúcnosť bude zelená alebo nebude žiadna

Fórum pre budúcnosť poľnohospodárstva je už 16 rokov je miestom, kde sa stretávajú poľnohospodárstvo a životné prostredie, aby viedli otvorený dialóg o budúcnosti globálnych potravinových systémov, biodiverzite, ekosystémoch, zmene klímy, obchode a správe vecí verejných.

Tohtoročná výročná konferencia mala tému Obnovenie príležitosti na transformáciu potravinového systému. Súčasťou celoročných podujatí sú regionálne konferencie v rôznych členských štátoch, ktoré sa zameriavajú na špecifické kľúčové témy vrátane workshopov a okrúhlych stolov.

Dlhoročný predsedajúci fóra, bývalý eurokomisár Janez Potočnik upozornil, že si akosi zvykáme na to, že sa situácia so životným prostredím zhoršuje. „V roku 2023 sme dosiahli jeden z míľnikov vo zvyšovaní priemernej teploty aj v objeme emisií CO2. Dokonca vidíme že dotácie na fosílne palivá na svetovej úrovni boli v minulom roku najvyššie ako kedykoľvek v histórii. Ja však nevidím nikoho panikáriť. Nemanažujeme klimatickú krízu správne a poľnohospodári budú prvými, ktorí budú priamo zasiahnutí. Konkrétne kroky nemôžu počkať. Budúcnosť bude zelená, alebo nebude žiadna.“

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down