06.05.2024 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Signalizačná správa: Ochrana ovocných stromov, vinohradov...

Témou najnovšej signalizačnej správy je priblíženie podkopáčika špirálového (Leucoptera malifoliella), podkopáčika ovocného (Lyonetia clerkella), vrtivky čerešňovej (Rhagoletis cerasi), kvetárky kapustovej (Delia brassicae) a upozornenie na nálety obaľovačov a na vznik peronospóry viniča.

Upozorňujeme, že začiatkom mája pozorujeme zvýšené riziko obdobia škodlivosti podkopáčikov, keďže dochádza k liahnutiu a rojeniu imág (dospelých jedincov). Podkopáčiky zaraďujeme medzi tzv. mínujúcich škodcov, ktoré začínajú lietať po odkvitnutí hlavne jabloní. Hospodárske škody môžu vzniknúť najmä v teplejších oblastiach SR (okresy Dunajská Streda, Komárno a juh okresov Galanta, Šaľa a Nové Zámky). Na ostatnom území pozorujeme zanedbateľné škody.
Samičky škodcu kladú vajíčka jednotlivo na spodnú stranu listov. Následne larvy prenikajú do listov, kde vyhlodávajú vnútorné pletivá. Škodca sa pohybuje dokola a z toho dôvodu je ich trus uložený v tvare tzv. špirály. Počas roka majú 2 - 3 generácie. Škodcovia dokážu prezimovať v štádiu kukiel, ktoré sú uložené v kokónoch na kôre alebo konároch. Ochrana je najdôležitejšia pri 1. a 2. generácií. V rámci chemickej ochrany môžeme využiť autorizované insekticídy: Affirm (účinná látka emamectín), Karate Zeon 5 CS aj v malospotrebiteľskom balení (MB), Karathe Zeon 5CS, Ninja Zeon 5 CS, Sentinel, Vaztak Pro a iba v MB balení Samuraj (lambda-cyhalothrín), Neemazal_T_S (azadirachtín, aj v MB), Spintor (aj v MB) a Nexsuba (spinosad).

Vrtivka čerešňová je najvýznamnejší škodca čerešní. Larvy spôsobujú červivosť plodov (čerešne alebo višne). Škodí niekoľko týždňov po odkvitnutí hostiteľských rastlín. Škodca má 1 generáciu za rok.  Prezimovať dokáže v pôde v štádiu kukly. Dobrou pomôckou na určenie správneho termínu ošetrenia je sledovanie bazy čiernej. Približne 3 dni po začiatku kvitnutia bazy sa môže vykonať postrek.

Na sledovanie rojenia a odchyt imág sa používajú pomocné prípravky Arboband a iba v MB balení Floraband, Chemstop spray, Lepové dosky - biele vonkajšie, Lepové dosky - modré interiérové, Lepové dosky - žlté interiérové, Lepové dosky - žlté vonkajšie, Lepové šípky - žlté interiérové, Prípravok na ochranu stromov v spreji, Vermifix - lepidlo v spreji na ochranu stromov a rastlín a Floraself (do 12.8.2024). Arboband-lepové dosky žlté a Žlté sférické lapače sú dostupné aj v MB. Všetky uvedené pomocné prípravky majú účinnú látku polyolefíny. Využiť sa môžu aj insekticídy Decis EW 50, Decis Forte, Decis Protech (aj v MB), Delta EW 50, Dinastia a iba v MB balení Sanium Ultra (deltamethrin), Exirel (cyantraniliprole), iba v MB balení Vošky-molice stop a Mospilan 20 SP (acetamiprid) a tiež bioagens Nema-Care (so živými makroorganizmami Steinernema carpocapsae a Steinernema feltiae) dostupný aj v MB. Na primeranú ochranu postačuje 1 ošetrenie. Ošetrujú sa poloneskoré a neskoré odrody (nie „májovky“). Nevyhnutné je dodržať hygienickú ochrannú dobu pred zberom plodov.

Kvetárka kapustová poškodzuje priesady kapustovej zeleniny. Preventívna ochrana spočíva v správnom striedaní plodín, ničení burín a v odstraňovaní poškodených rastlín s larvami v predošlom roku. Na sledovanie rojenia a odchyt imág sa používajú pomocné prípravky Arboband-lepové dosky biele, Biele lepové doštičky (polyolefíny) a Stopset B (polypropylén), všetky sú dostupné aj v MB. Ochranné opatrenia majú opodstatnenie v prípade opakovaných silných výskytov, ktoré boli zaznamenané v predchádzajúcich rokoch. Využiť sa môžu insekticídy Belem 0,8 MG (cypermethrín), ktorý sa aplikuje pri výsadbe do pôdy, ďalej Benevia (cyantraniliprole), Buteo start (flupyradifurone), Delmetros 100 SC, Deltik 100 SC, Koron 100 SC (deltamethrin) a bioagens Nema-care (so živými makroorganizmami Steinernema carpocapsae a Steinernema feltiae) dostupný aj v MB.

Upozorňujeme, že momentálne mierne stúpajú nálety obaľovačov ovocných druhov stromov. Vzhľadom na predpokladané ustálené počasie počas najbližších 10 dní je predpoklad rovnomerného rojenia. Nie je zatiaľ možné spoľahlivo určiť termín ochrany.

Vinohradníkov najmä na západnom Slovensku upozorňujeme, že sú splnené predpoklady pre vznik peronospóry viniča. Vzhľadom na očakávané vyššie zrážky odporúčame dve ošetrenia proti tejto chorobe pred kvitnutím viniča.
Ing. MAROŠ LUČAJ
ÚKSÚP - Odbor ochrany rastlín

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down