11.07.2024 | 03:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Žatva je v plnom prúde aj v oblasti Veľkého Krtíša, vyhovuje jej teplo

Žatva je v plnom prúde aj v oblasti Veľkého Krtíša. Aktuálne horúčavy poľnohospodári negatívne pre jej priebeh nepociťujú.

Vyhovuje jej stabilné teplo, ktoré nie je prerušené zrážkami. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
        Dodala, že búrky z predchádzajúcich dní s lokálnym ľadovcom veľké škody na porastoch v oblasti nespôsobili. "Zrážky pomohli iným plodinám, napríklad sóji alebo kukurici," spomenula s tým, že kombajny začali naplno kosiť pred dvomi týždňami, okolo 27. júna. Ako prvý začali poľnohospodári kosiť ozimný jačmeň.
        Celkovo jačmene v oblasti Veľkého Krtíša dosahujú úrodu v objeme od 4,5 až 5,8 tony na hektár. Kvalita je rôzna, od vyhovujúcej po zníženú kvalitu s drobným zrnom. Poľnohospodárom sa už v tejto oblasti podarilo pozbierať celú zasiatu výmeru jačmeňov.
        Holéciová uviedla, že repka je v oblasti Veľkého Krtíša veľkým sklamaním. "Pestovatelia ju už pokosili takmer celú, okolo 90 percent plôch je už pokosených s úrodou okolo dve tony, čo nie je potešiteľné vzhľadom na ekonomiku výroby," priblížila a doplnila, že mäkké potravinárske pšenice zatiaľ odhadom dávajú úrodu okolo päť ton s vyhovujúcou kvalitou. Zdôraznila, že podmienky na jar boli náročné pre pestovanie obilnín, počasie nebolo ideálne, poľnohospodárom sa však podarilo následne zvládnuť ochranu porastov pred hubovitými chorobami. "Horšie zatiaľ vyzerá tvrdá pšenica, ktorá nezareagovala dobre na vývoj počasia. Úrody sú zatiaľ okolo štyroch ton s horšou kvalitou," poznamenala s tým, že zrnká sú malé a objemová hmotnosť je nízka. Pšenice sú v oblasti Veľkého Krtíša pozbierané približne z troch štvrtín.
        Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora vo Veľkom Krtíši odhaduje, že v závere tohto týždňa skončí žatvu väčšina miestnych podnikov.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down