24.07.2024 | 10:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

MPRV: Za súčasne nastavených podmienok je 65 MAS optimálny počet na alokáciu

Z hľadiska rozdelenia finančnej alokácie je za súčasne nastavených podmienok 65 miestnych akčných skupín (MAS) optimálny počet.

Uviedla to pre TASR Veronika Daničová, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, v reakcii na pondelkové (22. 7.) vyjadrenia Národnej siete (NS) miestnych akčných skupín (MAS) Slovenskej republiky.
        "Vzhľadom na limitovanú alokáciu finančných prostriedkov v strategickom pláne v sume 166 miliónov eur môžeme jednoznačne dospieť k záveru, že 65 MAS je za súčasne nastavených podmienok optimálny počet z hľadiska rozdelenia finančnej alokácie medzi jednotlivé MAS. Berieme pritom do úvahy realizáciu životaschopných projektov konečných prijímateľov v rámci stratégií miestneho rozvoja," priblížila.
        Z objemu Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka podľa Daničovej MPRV vyčlenilo pre MAS 8 %. Krajiny, ako Česko, Maďarsko alebo Rakúsko v rámci daného programovacieho obdobia vyčlenili len povinných minimálne 5 %, Fínsko 6 %. Z krajín V4 vyčlenilo rovnaký percentuálny podiel ako SR iba Poľsko.
        "V súčasnosti nastavený počet MAS, ktoré sa plánujú podporiť v rámci Strategického plánu (SP) Spoločnej poľnohospodárskej politiky (CAP) 2023 až 2027, bol schválený predchádzajúcim vedením MPRV," poznamenala.
        "Ak sa v rámci úprav finančných alokácií jednotlivých intervencií na základe pripomienok k 2. modifikácii SP CAP od ostatných stavovských organizácií uvoľnia dodatočné finančné zdroje, MPRV vynaloží maximálne úsilie na to, aby sa zvýšil počet MAS a finančná alokácia na intervenciu Leader," dodala hovorkyňa MPRV.
        Národná sieť miestnych akčných skupín SR podľa jej predsedu Štefana Škultétyho vyjadruje zásadný nesúhlas s plánmi MPRV SR, ktoré sa chystá v súčasnom programovom období podporiť len 65 MAS. "To predstavuje výrazné zníženie oproti predchádzajúcemu obdobiu 2014 až 2022, v ktorom bolo podporených 107 MAS," uzavrel Škultéty.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down