Počasie ovplyvnilo vo VPP parametre plodín, nie však hektárové výnosy

Počasie výrazným spôsobom ovplyvnilo výsledné parametre poľnohospodárskych plodín, nie však ich hektárové výnosy.

Po skončení žatvy vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku (VPP) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre to skonštatoval konateľ VPP Pavol Findura.
        V porovnaní s minulým ročníkom sa tohtoročná žatva vo VPP začala pomerne skoro, už v závere júna. Výnosy repky olejnej prevýšili očakávania v porovnaní s okolitými pestovateľmi, keď priemerná úroda dosiahla 3,6 tony z hektára. Najlepšie výsledky však VPP dosiahol v pestovaní pšenice ozimnej s priemernou úrodou 7,15 tony z hektára, zhodnotil Findura.
        U pšenice ozimnej tvrdej sa priemerná úroda pohybovala na úrovni 6,55 tony z hektára. Úrody porastu jačmeňa jarného boli závislé od lokality, v Kolíňanoch dosiahli 4,9 tony z hektára a v Oponiciach 5,4 tony z hektára.
        Na zber zatiaľ čakajú na poli silážna, osivová a zrnová kukurica, sója fazuľová či tekvica. Podľa konateľa VPP sú aj napriek výkyvom počasia relatívne v dobrej kondícii.
        V budúcnosti plánuje VPP pokračovať najmä v obnove existujúcej zavlažovacej sústavy s cieľom dosahovať efektívne výsledky. Podnik tiež plánuje pristúpiť k výraznej obnove strojového parku cez projektové podpory.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down