21.08.2024 | 01:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Čína začala antisubvenčné vyšetrovanie dovozu mliečnych produktov z EÚ

Čína oznámila, že začala antisubvenčné vyšetrovanie dovozu niektorých mliečnych produktov z Európskej únie.

Urobila tak deň potom, ako Brusel oznámil, že plánuje uvaliť upravené dovozné clá na elektrické autá z Číny na obdobie piatich rokov. Najnovšie rozhodnutie Pekingu tak ešte viac zvýši súčasné napäté vzťahy medzi Čínou a Európskou úniou. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, Reuters a Bloomberg.
        "Ministerstvo obchodu sa rozhodlo od 21. augusta začať antisubvenčné vyšetrovanie v prípade dovozu niektorých mliečnych výrobkov z Európskej únie," oznámilo čínske ministerstvo obchodu na svojej webovej stránke. Vyšetrovanie by sa malo týkať napríklad čerstvých syrov, tvarohu či smotany. Ministerstvo zároveň dodalo, že preverovanie by mohlo trvať približne rok, nie je však vylúčené ani jeho predĺženie o ďalších šesť mesiacov.
        Peking oznámil tento krok deň po tom, ako Európska únia uviedla, že chce upraviť clá na elektromobily vyrábané v Číne, pričom najvyššie clo by dosahovalo tesne nad 36 %. Clá sú tak o niečo nižšie, než EÚ navrhovala pôvodne, v novembri by sa však z predbežných mali zmeniť na konečné a trvať päť rokov.
        Čína najnovším oznámením rozšírila zoznam preverovaných agroproduktov z EÚ, keď už v júni začala vyšetrovanie dovozu bravčového mäsa z Európskej únie, čo sa dotkne najmä producentov zo Španielska, z Dánska a Holandska. Čínsky trh s bravčovým mäsom je pritom pre EÚ mimoriadne cenný, keďže Číňania konzumujú zhruba polovicu svetovej produkcie bravčového a EÚ sa na celkovom dovoze tohto mäsa do Číny podieľa 51 %.

(tasr)

Pridaj komentár

Pridaj komentár

denník / newsletter

Odoslaním súhlasíte so spracovaním osobných údajov za účelom zasielania obchodných oznámení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down